Razmišljali ste da prestanete da pijete kafu? Ovo mogu biti posljedice

0
Radiosarajevo.ba
Razmišljali ste da prestanete da pijete kafu? Ovo mogu biti posljedice
Foto: Pixabay / Kafa

Ukoliko ste mislili da prestanete da pijete kafu, morate biti svjesni da postoje i ozbiljne posljedice koje možete pretrpjeti ukoliko se odlučite na ovaj korak.

Naučno je dokazano da organizam može da pretrpi ozbiljne posledice, a ovo su neke od njih.

Smanjenje/povećanje kilograma

Kafa na različite načine utiče na naš organizam, a među njima je i privremeno potiskivanje apetita. Ovo znači da bi prestankom konzumiranja kafe možda češće imali apetit, pa bi se samim tim i ugojili.

Međutim, stručnjaci su dokazali da kafa, pogotovo ona sa šećerom, podiže dnevni nivo šećera za skoro 10 posto, što znači da ukoliko bi prestali da pijete kafu možda biste i smršali poslije nekog vremena, jer biste unosili mnogo manje šećera.

Česte glavobolje

S obzirom na to da po prestanku konzumiranja kafe svoj organizam lišavate doze adrenalina i dopamina na koji je navikao svakog dana, što dovodi do nastanka glavobolje, jer oni deluju kao prirodni stimulansi i drže vas budnim, a umesto toga – osjećate uticaj adenozina – hormona koji je zadužen za odmor i umor, što uzrokuje promjene u mozgu.

Ako želite da izbjegnete ovu posljedicu prestanka konzumiranja kafe, najbolje je da kafu prestanete da pijete postepeno, odnosno da smanjujete dnevnu dozu unosa malo po malo, pre nego što u potpunosti prestanete.

Loša koncentracija i loše raspoloženje

Kad prestanete da pijete kafu vrlo je moguće da ćete osjećati umor i razdražljivost mnogo češće, zbog čega će vam i koncentracija oslabiti. Naučnici su istraživanjem došli do zaključka da je žvakanje žvake sa ukusom mentola najbolji “protivotrov” za ove situacije, jer ubrzava reagovanje i povećava preciznost, što vam sigurno nedostaje sa manjkom koncentracije.

Nije rijetkost ni pojava depresije, anksioznosti, vrtoglavice, pa čak i nesanice. Međutim, to je samo način da se tijelo izbori sa nedostatkom kofeina koje je ranije dobijalo. Ove nuspojave nestaju nakon nedelju-dvije.

Bićete smireniji

Kafa je napitak koji najčešće pijemo kada želimo da ostanemo budni, skoncentrisani i aktivni. Međutim, kofein je stimulans koji prirodno podiže nivo adrenalina i hormona stresa u tijelu, zbog čega ćete se osjećati smirenije i manje anksiozno kada prestanete da pijete kafu, piše magazin.novosti.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije