Razlozi zašto je alkohol dobar za zdravlje

Radiosarajevo.ba
Razlozi zašto je alkohol dobar za zdravlje
Pixabay / Ilustracija
Svakodnevno se može pročitati kako alkohol nije dobar za zdravlje, pa iz tog razloga su stručnjaci odlučili složiti jednu "pozitivniu listu" - jer mnogi, vole svoju čašu vina na dnevnoj bazi ili pak nekoliko više gin tonika vikendom.

Pa tako, stručnjaci i ljekari se slažu da:

Alkohol donekle pozitivno djeluje na srce

Crno vino je dobro za srce! Antioksidansi iz vina snizuju holesterol, i to onaj loši kojega želite što manje u svome tijelu. Istraživanja su pokazala da ovi antioksidansi čak mogu tijelo smiriti nakon stanja upale i tako smanjiti rizike vezane za srčane bolesti. U stvari, povremeno ispijanje bilo kojega alkohola se pokazalo kao dobra opcija protiv začepljivanja krvnih žila.

Smanjuje rizik od bolesti

Iako najviše hvalospjeva za zdravlje dobiva crno vino, ima dokaza da i druge vrste alkohol imaju neke benefite. Dakle, ispijanje čaše kakvog alkohola dnevno u stvari može tvome tijelu napraviti dobro - i to smanjiti rizik od moždanog udara, dijabetesa, impotencije ili čak i obične prehlade

Produžuje život

Čaša alkohola dnevno, pokazalo se u pojedinim istraživanjima, može produžiti život - tačnije, smanjuje rizik od smrti za čak 18 posto! No tu čašu alkohola najbolje bi bilo popiti za vrijeme ručka i stoji da je vino najbolji izbor.

Potiče vaš mozak

Istraživanja su pokazala kako alkohol može popraviti rad mozga. U teoriji, male količine alkohola stavljaju dozu "stresa" na tijelo i stanice, što može pomoći mozgu da se bolje adaptira u stresnim situacijama, koje mogu dovoditi do bolesti poput demencije ili Alzheimera.

Međutim, bitno je zapamtiti da svi benefiti od alkohola dolaze isključivo uz umjerenu konzumaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije