Ramazanski recept: Danas napravite šarenu dolmu

Radiosarajevo.ba
Ramazanski recept: Danas napravite šarenu dolmu
Printscreen / Dolma

Ramazamnska i bajramska sofra nezamisliva je bez šarene dolme, iako se ovo jelo na našim prostorima priprema tokom cijele godine. 

Donosimo vam recept kako je najlakše pripremiti.

Sastojci:

  • 600 g mljevenog mesa
  • šolja riže
  • tri paradajza
  • dvije tikvice
  • tri paprike
  • tri krompira
  • glavica crvenog luka
  • dva čehna bijelog luka
  • kašičica soli
  • kašičica bibera
  • kašičica mješavine
  • začina s povrćem
  • 1 dl maslinovog ulja
  • kašičica crvene paprike
  • kašika paradajz pirea
  • list peršuna

Priprema:

U šerpi zagrijati maslinovo ulje, dodati sitno sjeckani crveni i bijeli luk i mljeveno meso, pa dinstati na tihoj vatri. Dodati so, biber i začine i lagano promiješati. Meso pomiješati sa rižom i mljevenom paprikom. Tom masom puniti tikvice, paradajz i paprike te slagati u šerpu. Sve nauljiti i peći u rerni oko 30 minuta na 200 stepeni.

U slanoj vodi skuhati krompir, pa ga servirati kao podlogu šarenoj dolmi. Dolmu preliti sosom od paradajz pirea i dekorisati peršunovim listom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije