Psiholozi tvrde: Ovo je 8 znakova da ste odgojili stvarno dobro dijete

0
Radiosarajevo.ba
Psiholozi tvrde: Ovo je 8 znakova da ste odgojili stvarno dobro dijete
Foto: Pexels / Neke stvari djeca moraju naučiti što prije

Ako si roditelj, gotovo sigurno i ti imaš jedan važan cilj – odgojiti dobro dijete.

Neki daju prednost nekim drugim osobinama, ali velika će većina ipak poželjeti da je njihovo dijete – dobro.

Roditeljstvo je beskrajna bitka, borba, niz nastojanja, niz pobjeda, nit grešaka, niz ispravaka… Roditeljstvo je svakodnevica u kojoj se trudimo od svoje djece izgraditi ljude na koje ćemo biti ponosni. Možda će neki htjeti da im dijete bude mudro, neki da bude prepredeno, neki da se zna izboriti, neki da bude talentovano, ali mislimo da ne griješimo puno ako kažemo da svaki roditelj želi da mu dijete bude – dobro.

U centru Tuzle svečano otvoren novi hipermarket Bingo

U centru Tuzle svečano otvoren novi hipermarket Bingo

Ima li veće nagrade od one kad ti neko kaže da je tvoje dijete stvarno dobar čovjek? Iako se čini jednostavno, nije zapravo lako odrediti što je to točno 'dobro dijete', a svako bi mogao imati svoju verziju tog. Ali prema psiholozima, postoje određeni znakovi koji mogu reći da ste odgojili istinski dobro dijete – ne savršeno, nego dijete koje pokazuje svoje najbolje.

Odgojili ste dobro dijete ako ono ima ove osobine:

1. Empatično je

Upravo je empatija jedna od ključnih osobina istinski dobrog djeteta, smatraju psiholozi. To ne znači da je dijete uvijek u stanju u potpunosti razumjeti i dijeliti osjećaje drugog. To je težak zadatak čak i za mnoge odrasle. Ali ako dijete često pokazuje znakove suosjećanja s drugima - poput tješenja prijatelja koji je pao na igralištu ili dijeljenja svoje omiljene igračke s bratom ili sestrom koji je uzrujan - to je prilično čvrst pokazatelj da je empatično, odnosno da ste odgojili dobro dijete.

Ako tvoje dijete redovito pokazuje empatiju, to nije samo znak njegove dobrote – to je i dokaz vašeg učinkovitog roditeljstva, jer je empatija osobina koja se razvija.

2. Nije uvijek "lako" odgojivo

Iako se može činiti da bi istinski dobro dijete bilo lako odgojiti, to nije baš tako. Preispitivanje pravila, izražavanje jakih emocija ili čak povremeno buntovno ponašanje mogu biti pozitivni znakovi. To ukazuje na to da dijete uči kako potvrditi svoju individualnost, razvija vještine kritičkog razmišljanja i uči upravljati svojim emocijama.

Dakle, ako dijete nije uvijek "lako odgojivo", to ne znači nužno da radite loš posao. Naprotiv, to jednostavno može značiti da izrastaju u snažne, neovisne osobe sposobne razumjeti i učinkovito izraziti svoje potrebe i želje.

3. Može odgoditi zadovoljstvo

Ako je tvoje dijete savladalo umijeće strpljenja, to je sjajan znak. Takva djeca razumiju vrijednost čekanja na nešto što žele, čak i ako je teško. Ovo je potvrđeno slavnim Marshmallow istraživanjem. Djeci je ponuđen izbor: jedna mala nagrada odmah ili dvije male nagrade ako čekaju kraće vrijeme. Oni koji su čekali ostvarili su bolje rezultate tokom odrastanja, poput akademskog uspjeha i zdravijeg načina života.

4. Razumije i poštuje granice

Kada tvoje dijete razumije i poštuje koncept ličnih granica – i svojih i tuđih – to odražava njegov rastući osjećaj empatije i poštovanja. Nismo svi isti i nisu nam svima jednako ugodne iste stvari, a to je jako važno poštovati. Ako dijete traži dopuštenje prije nego što posudi igračku od prijatelja ili ustupi prostor za prolazak nekom, to pokazuje da razumije ovaj princip. Poštovanje granica temeljni je aspekt dobrih odnosa.

5. Pravi greške i uči iz njih

Niko nije savršen. Greške su ključni dio odrastanja. Ako dijete prolije mlijeko dok ga toči, zaboravi domaću zadaću ili izgubi igru, sve je to dio procesa učenja. Ovdje je važno kako to rješava. Toči li kasnije mlijeko pažljivije? Napravi li si bolju bilješku za zadaću? To su znakovi otpornosti i spremnosti da se uči iz grešaka – osobine istinski dobrog djeteta.

6. Pokazuje zahvalnost

Zahvalnost je osobina koja odražava istinski dobro dijete. To je jednostavan čin poput onog kad kažemo „hvala“ za nešto, izrazimo zahvalnost za nečiju ljubaznost ili priznamo trud koji je neko uložio u nešto. Kada vaše dijete redovno izražava zahvalnost, to pokazuje da cijeni dobre stvari i ljude oko sebe. To je znak poniznosti, priznanja i pozitivnosti – a to su sve znakovi da ste odgojili istinski dobro dijete.

7. Preuzima odgovornost

Nije uvijek lako priznati kada smo u krivu, ni odraslima, a kamoli djetetu. Ali preuzimanje odgovornosti za svoje postupke je obilježje istinski dobrog djeteta. Ako tvoje dijete nešto razbije i odmah dođe do tebe, priznajući šta je učinilo, to je znak da razumije koncept odgovornosti. Možda smatraš da ga zapravo treba prekoriti, ali zapamti da je bila potrebna hrabrost za to da prizna svoju grešku.

Odgojiti dijete koje može prihvatiti svoje greške je uistinu velika stvar. Možda je teško vidjeti dijete kako griješi, ali zapamti da upravo ti trenuci pridonose djetetovom rastu i njihovom razvoju u odgovorne i odgovorne osobe.

8. Pokazuje ljubaznost

Na kraju svega, kad se sve zbroji i oduzme, upravo je pokazivanje ljubaznosti jedan od najočitijih znakova istinski dobrog djeteta. Ako je tvoje dijete stalno ljubazno prema onima oko sebe – prijateljima, braći i sestrama, kućnim ljubimcima, pa čak i susjedima – to pokazuje da suosjeća s drugima i da ima dobro srce. Ljubaznost je univerzalni jezik koji nadilazi dob, rasu i društveni status.

Ljubaznost se može očitovati u pomaganju prijatelju s domaćom zadaćom, dijeljenju ručka s kolegom iz razreda ili jednostavno osmijehu upućenom nekome ko ima loš dan. To su djela ljubaznosti koja su pravi i istinski pokazatelji dobrog djeteta.

Ali ljubaznost nisu samo djela, nego stav, način života. I ako tvoje dijete utjelovljuje taj duh dobrote, ne samo da je dobro odgojeno, nego ste tako doprinijeli tome da svijet postane bolje mjesto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije