Da li znate zašto neke žene rađaju samo dječake, a druge samo djevojčice?

0
Radiosarajevo.ba
Da li znate zašto neke žene rađaju samo dječake, a druge samo djevojčice?
Foto: Pexels / Ilustracija / Novorođenčad

U nekim porodicama se događa da se rađaju samo dječaci, ne u jednoj, nego u nekoliko generacija, dok se u drugim rađaju isključivo djevojčice. Znači li to da su neke porodice "specijalizirane" samo za rađanje djece jednog spola?

Koji je razlog tog fenomena i može li porodica koja je generacijama imala samo dječake ili samo djevojčice imati dijete drugog spola? Evo šta o tome kaže nauka.

Nemoguće je imati neotkriveni gen "kćeri" ili "sina"

Nesreća na putu prema Bjelašnici: Automobil završio na krovu, jedna osoba povrijeđena

Nesreća na putu prema Bjelašnici: Automobil završio na krovu, jedna osoba povrijeđena

Iako većina porodica ima neuravnotežen omjer spolova, neki roditelji ne mogu začeti dječake ili djevojčice, a neki čak vjeruju da geni za djevojčice ili dječake "vode porodicu".

Ali istraživači još uvijek nisu pronašli ni trunke dokaza koji dokazuju mogu li neke porodice imati samo mušku ili žensku djecu zbog svojih gena. U jednom bi trenutku znanstvenici mogli promijeniti svoje mišljenje, ali to zasad nema nikakvih dokaza koji podupiru tvrdnju da geni naše porodice mogu utjecati na to hoćemo li imati djecu samo jednog spola.

Spol određuje otac

Iako neki ljudi vjeruju da spol djeteta ovisi o majci jer je ona ta koja ga nosi, u stvarnosti je to u očevim rukama. Budući da sperma nosi hromosome oba spola, neki spermatozoidi nose X kromosome za djevojčice, dok drugi nose Y kromosome za dječake. Dok žena nosi 2 X kromosoma, spol novorođenčeta ovisi o tome koji spermatozoid (X ili Y) ulazi u žensku jajnu stanicu.

Evo zašto je toliko važna porođajna težina i šta govori o zdravlju djeteta

Evo zašto je toliko važna porođajna težina i šta govori o zdravlju djeteta

U doba stresa ženske su bebe češće

Međutim, naučnici su pronašli neke čimbenike koji bi mogli utjecati na spol. Dokazano je da će se nakon stresnih vremena, poput prirodnih katastrofa ili pandemije, omjer spolova promijeniti i bit će više novorođenih djevojčica. To bi moglo biti zbog stresa kojem su bile izložene buduće majke.

Konzumiranje određene hrane može dovesti do većih šansi za dobivanje djevojčice

Prema pojedinim istraživanjima konzumiranje određene hrane povećava šanse za začeće djevojčice. Na primjer, smanjivanje soli i konzumiranje puno mliječnih proizvoda može povećati šanse za dobivanje djevojčice. S druge strane, majke čija je prehrana puna hrane bogate natrijem i kalijem vjerojatnije će roditi dječake.

U većini slučajeva, ako majka ima djecu samo jednog spola, to je samo slučajnost

Sigurno je poznato da je rodna ravnoteža stoljećima ostala ista i nema aspekata koji je mogu značajno promijeniti. Porodice koje imaju mnogo djece istog spola rijetke su, ali to se može statistički objasniti. Svako dijete ima 50 posto šanse da bude dječak ili djevojčica. Tako, na primjer, za troje djece šansa da su sva djeca muškog spola iznosi: 0,5 X 0,5 X 0,5 = 0,125, ili 12,5 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije