Evo zašto je toliko važna porođajna težina i šta govori o zdravlju djeteta

0
Radiosarajevo.ba
Evo zašto je toliko važna porođajna težina i šta govori o zdravlju djeteta
Foto: Pexels / Trudnica

Koliko je beba težila na porođaju, jedno je od najčešćih pitanja koje novim roditeljima postavljaju članovi porodice, rodbina, prijatelji pa čak i stranci na ulici. Saznajte zašto je toliko važna porođajna težina i šta govori o zdravlju djeteta

Zašto postoji takva opsesija porođajnom težinom? "Općenito, porođajna težina može biti dobar pokazatelj zdravlja bebe", govori dr. David Hill. Drugim riječima, ono što svi ti znatiželjni ljudi žele znati je je li vaša beba rođena zdrava. 

Ali dok je porođajna težina 'pristojan' barometar zdravlja, broj nije savršeno mjerilo. Sićušna beba može biti bistrih očiju i ružičastih obraza, dok novorođenče s normalnom porođajnom težinom može imati mnoštvo zdravstvenih problema. S obzirom na to, postoji nekoliko općenitih smjernica koje će vam omogućiti unutarnji mir, ali i pomoći vam kako biste znali šta očekivati.

EURO 2024 | Nezainteresovani Nizozemci i Francuzi odigrali utakmicu bez pogodaka

EURO 2024 | Nezainteresovani Nizozemci i Francuzi odigrali utakmicu bez pogodaka

Gestacijska dob

Ono prvo, porođajna težina uveliko ovisi o gestacijskoj dobi, odnosno koliko je vremena dijete provelo u maternici. Za bebe koje su rođene u terminu, prosječna težina je između 2.7 kilograma do 4 kilograma. Ali, za one bebe koje su rođene ili ranije ili kasnije od termina - prosječna težina je malo drugačija. 

"U većini slučajeva, ako je beba rođena prijevremeno - bit će manja, odnosno ako je rođena nakon termina - bit će veća", objašnjava dr. Hill. "Stoga se u procjenjivanju porođajne težine prvo provjerava gestacijska dob", govori liječnik i dodaje kako beba može biti manja u općenitom smislu ako je rođena u 36. sedmici trudnoće, ali ako je bebina veličina prosječna za 36. sedmicu, tada se smatra prosječnom. 

Test privrženosti: Ovo su 4 tipa povezanosti između djeteta i majke

Test privrženosti: Ovo su 4 tipa povezanosti između djeteta i majke

Zbog toga što prijevremeno rođene bebe nemaju potpune koristi razvoja u maternici, imaju veći rizik od zdravstvenih komplikacija poput žutice, anemije, poteškoća s disanjem ili problema sa srcem, zbog kojih često završe na odjelu neonatalne intenzivne skrbi. Ali, opet, samo zato što je prijevremeno rođena beba manja od one koja je rođena u terminu - ne znači automatski da je i manje zdrava. 

Genetika

Čak i bebe koje su rođene na termin ili malo kasnije - ponekad ne spadaju u kategoriju prosječne težine, zbog mnogo razloga. Ponekad je u pitanju samo genetika, možda su oboje roditelja niski ili su oboje visoki i imaju više kilograma. Najčešće, manja ili veća nego prosječna porođajna težina - odraz je majčinog zdravlja

Kada novorođenče teži manje od 90 posto beba iste gestacijske dobi, to novorođenče se smatra 'malenim s obzirom na gestacijsku dob'. Mala porođajna težina za gestacijsku dob najčešće je rezultat toga da fetus nije primio punu zalihu nutrijenata ili kisika koja je potrebna za normalni razvoj tijela i tkiva. Primjerice, dr. Hill objašnjava kako hipertenzija izazvana u trudnoći može smanjiti bebinu težinu. Kao i problemi sa srcem, disanjem ili bubregom. Pušenje i konzumiranje alkohola u trudnoći također može biti razlog male porođajne težine. "Iako to većina žena zna, ne možemo dovoljno naglasiti koliko je štetno tokom trudnoće pušiti ili piti alkoholna pića", govori dr. Hill. 

Majka otkrila 13 grešaka koje je pravila kada je prvi put dobila dijete

Majka otkrila 13 grešaka koje je pravila kada je prvi put dobila dijete

S druge strane, ako beba teži više od 90 posto beba iste gestacijske dobi, to novorođenče se smatra 'velikim s obzirom na gestacijsku dob'. Velika porođajna težina za gestacijsku dob može biti uzrokovana majčinom debljinom ili prekomjernim kilogramima dobivenima u trudnoći. Najčešće, velika porođajna težina povezana je s gestacijskim dijabetesom.

Trudnički dijabetes

"Majke koje imaju gestacijski dijabetes ili čak samo netoleranciju na glukozu, mogu prouzročiti povišenje šećera u krvi kod bebe", govori dr. Hill.  Odnosno, ako je razina šećera u krvi konstantno visoka, višak šećera može doći do bebe, a to povećava rizik od nastanka raznih bolesti i stanja. Između ostalog, može doći i do makrosomije, tj. velike bebe. "Te bebe mogu biti toliko velike da to uzrokuje probleme prilikom porođaja ili čak zahtijeva porod carskim rezom", dodaje dr. Hill. 

"Definitivno postoje određeni zdravstveni problemi kod novorođene bebe koji su povezani i s velikom i s malom porođajnom težinom. Iznenađujuće, ti problemi su isti: održavanje zdravog šećera u krvi", objasnio je dr. Hill. 

Drhtavica nakon poroda češća je nego što misliš: Evo zašto se događa

Drhtavica nakon poroda češća je nego što misliš: Evo zašto se događa

On govori kako bebe s velikom porođajnom težinom često izgube na težini ubrzo nakon rođenja. Dok bebe s 'normalnom porođajnom težinom' izgube oko 10 posto svoje porođajne težine prije nego ponovno dobiju na njoj, bebe s 'velikom porođajnom težinom' mogu izgubiti i više. "Ako beba prosječne težine izgubi više od 10 posto težine u prvoj sedmici, treba se zabrinuti dobiva li beba dovoljno hrane i pažljivo motriti bebu", objašnjava dr. Hill i dodaje: "Ali, ako majka ima dijabetes, a beba s 'velikom porođajnom težinom' izgubi više od 10 posto - to nije toliko zabrinjavajuće jer će beba najvjerojatnije doći do te kilaže ubrzo."

Promjene u prvim sedmicama

Ipak, dr. Hill na kraju govori da, bez obzira hoće li se novorođenče roditi s malom ili velikom porođajnom težinom, i dalje može biti potpuno zdrava beba. Očekuje se da novorođene bebe izgube na težini u prvih sedmicu dana, a dok je pet posto gubitka normalno za bebe hranjene bočicom, oko 7 do 10 posto gubitka normalno je za dojene bebe.

Također, treba imati na umu kako bebe povrate gubitak težine do druge sedmice života, a ako je beba izgubila značajno na težini, bolesna je ili prijevremeno rođena, može proći i do tri sedmice prije nego li se vrati na svoju porođajnu težinu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije