Savjeti za mlade majke: Evo šta trebate znati o čuvanju bebe

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti za mlade majke: Evo šta trebate znati o čuvanju bebe
Foto: Dreamstime / Beba / Ilustracija

Buduće majke i one koje su to tek postale u moru informacija, savjeta, stručnih i onih manje kompetentnih, kako biti dobar roditelj, često ostaju zbunjene i preopterećene, te se nerijetko pitaju da li su dorasle najvažnijoj životnoj ulozi.

Hiljadu zašto i milion zato

Šta, koliko i kada u trudnoći smiju raditi ili ne raditi, kako se novorođenče doji, kupa, presvlači, kako se čisti nosić, kada smije piti vodu, kada počinje uvođenje krute hrane, da li i kako reagovati na bebin plač, da li je pametno bebu uspavljivati u rukama, kako se ublažavaju grčevi, te kada će izbiti prvi zubići, kada beba smije sjediti, puzati, hodati...

To su samo neka od pitanja koje mladi roditelji postavljaju sebi, ali i drugima, od članova porodice, prijatelja do Googla, a na dar dobijaju i knjige sa savjetima kako s bebom u prvim danima, sedmicama, godinama.

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

Nažalost, često su savjeti koje dobiju kontradiktorni, te se postavlja pitanje kome vjerovati i da li je možda bolje slušati svoju intuiciju.

Razbijamo mitove: Ovo su besmisleni savjeti za trudnice

Razbijamo mitove: Ovo su besmisleni savjeti za trudnice

U sebe i u svog pedijatra

Kako je u razgovoru za Nezavisne novine rekla Jadranka Stanković, specijalista psihijatrije i sistemski porodični psihoterapeut, uz bebu ne dolazi uputstvo, te je potrebno vjerovati i svojoj intuiciji.

"Pored pedijatrijskog nadzora i savjetovališta, potrebno je vjerovati i svojoj intuiciji, bez nekog pretjeranog opterećivanja", kazala je Stankovićeva.

Trudnoća | Ove stvari treba da zna svaka majka: Ovo znatno utiče na zdravlje vašeg fetusa

Trudnoća | Ove stvari treba da zna svaka majka: Ovo znatno utiče na zdravlje vašeg fetusa

Dodala je da postoje neka opća pravila, kada je riječ o brizi za novorođenče, koja roditelji treba da dobiju od pedijatra, ali da je za sve ostalo najpametnije slušati svoju intuiciju i vjerovati onome što nam je prirodno dato, a to je nagon za brigu o svom potomstvu.

Potrebno filtrirati informacije

"Postoje dva tipa budućih majki, one koje posežu najčešće za internetom, a za knjigama sve rjeđe, a s druge strane postoje žene koje ništa ne čitaju, potpuno su neinformisane i oslanjaju se na iskustva svojih mama i baka", kazala je Vlatka Bojanić, vlasnica škole za trudnice Radosnica u Banjaluci.

Dilema svake trudnice: Kada farbati kosu i koji frizerski tretmani su sigurni u trudnoći

Dilema svake trudnice: Kada farbati kosu i koji frizerski tretmani su sigurni u trudnoći

Dodala je da su ovakve škole za trudnice upravo mjesta gdje se buduće majke mogu riješiti viška nepotrebnih informacija i izabrati ono što je pravilno i naučno utemeljeno.

"U školu za trudnice dovodimo veliki tim zdravstvenih radnika, profesionalaca iz svojih oblasti, koji znaju šta je najvažnije da jedna buduća mama sazna na vrijeme", kazala je Bojanićeva, dodajući da ne postoji univerzalni savjet za sve žene, ali uz pomoć školica mogu da isfiltriraju informacije.

Istakla je da postoji mnogo zabluda i neizvjesnosti kada je riječ o porodu, ali i dojenju.

"Danas postoje alati kojima se porođaj olakšava. Takođe, žena koja je edukovana, koja zna proces dojenja, moći će lakše da prođe kroz period dojenja", zaključila je Bojanićeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije