Psiholozi smatraju da su ovo četiri glavna znaka koja najavljuju razvod braka

0
Radiosarajevo.ba
Psiholozi smatraju da su ovo četiri glavna znaka koja najavljuju razvod braka
Foto: Pexels / Razvod braka, Ilustracija

U 1992. godini poznati psiholog i bračni savjetnik John Gottman proveo je statističko istraživanje brakova i razvoda.

Kroz to istraživanje uspio je predvidjeti koji će parovi na kraju proći kroz razvod s zapanjujućih 94 posto tačnosti. Od tada Gottman, zajedno sa suprugom Julie Gottman, proveo je opsežna istraživanja o faktorima koji utječu na uspjeh ili neuspjeh odnosa.

Njihov rad ukazao je na različite ključne dinamike koje doprinose uspjehu ili neuspjehu braka. Prema njihovu istraživanju iz Clinical Handbook of Couple Therapy, prisutnost "Četiri jahača apokalipse" - metafora posuđena iz Novog zavjeta koja označava kraj vremena - među najvećim je pokazateljima razvoda.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Zabilježene gužve u ovom dijelu grada

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Zabilježene gužve u ovom dijelu grada

Ta četiri ponašanja, ako se stalno pojavljuju u braku, mogu signalizirati ozbiljne probleme u budućnosti. Psiholog Mark Travers dodatno je objasnio ta četiri znaka koja mogu najaviti razvod.

1. Konstantno kritikovanje

"Umjesto da se usredotočite na ponašanje koje vam smeta, kritika se usmjerava na osobnost partnera, što može uzrokovati osjećaj odbacivanja i ljutnje. Naprimjer, kritika bi bila: "Ti uvijek misliš samo na sebe", dok bi konstruktivna povratna informacija mogla izgledati ovako: "Bilo mi je neugodno kad nisi javio da ćeš kasno doći", objašnjava Travers za Psychology Today.

Dakle, problem nastaje kad kritika ne služi za izražavanje nezadovoljstva, već za prebacivanje krivice. "Zbog toga se vaša druga polovica može osjećati odbačenom, povrijeđenom i ljutom – što se brzo može pretvoriti u daljnje probleme", dodao je psiholog.

2. Defanzivnost

Prema psihologu, defsnzivnost je pokušaj samoodbrane kroz opravdavanje vlastitih grešaka ili napad na partnera. "To se može manifestovati kao glumljenje žrtve koja prebacuje krivicu na partnera ili kao 'pravedni bijes' koji se napadima suprotstavlja kritikama. Takvo ponašanje ometa rješavanje sukoba jer se fokusira na izbjegavanje odgovornosti umjesto na rješavanje problema", napominje Travers.

3. Prezir

Prezir uključuje izražavanje preziranja prema partneru kroz uvrede, sarkazam, nazivanje uvredljivim imenima ili omalovažavajuće tjelesne geste. Psiholog ističe: "Ovakvo ponašanje često proizlazi iz dubokog nezadovoljstva i može ozbiljno narušiti odnos jer pokazuje partneru da ga smatrate inferiornim, što otežava rješavanje problema."

4. Ignoriranje

Ignoriranje je potpuno povlačenje iz komunikacije, često u odgovoru na prezir ili drugo negativno ponašanje. "U ovoj fazi, osoba prestaje slušati, okreće se od razgovora ili se potpuno povlači iz interakcije. Ovaj način ponašanja otežava rješavanje problema i može postati dugotrajni mehanizam obrane koji sprječava napredovanje u vezi", zaključio je Travers.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije