Psiholozi objasnili zašto prva ljubav zaborava nema

0
Radiosarajevo.ba
Psiholozi objasnili zašto prva ljubav zaborava nema
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Baščaršija, ljubav

Bez obzira na to koliko je vremena prošlo i koliko smo partnera promijenili, ponekad jednostavno ne možemo zaboraviti prvu ljubav.

Kad se prvi put zaljubimo osjećaji su izuzetno intenzivni i sasvim novi. Prema stručnjacima za veze, to je razlog zašto su prve ljubavi nezaboravne. 

"Prve ljubavi najčešće imaju vrlo jaku emocionalnu povezanost. U mnogim slučajevima, dogode se prije nego što se logički dijelovi mozga potpuno razviju i dok hormoni u tijelu divljaju. To stvara gotovo pretjeranu emotivnu vezu kroz otpuštanje hemikalije oksitocina, istog spoja koji veže majke i djecu", otkrio je David Bennett, savjetnik i stručnjak za veze. 

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Oksitocin je poznat i kao hormon ljubavi. Pomaže povezati ljude, potiče nas da se otvaramo drugima i smanjuje bilo kakvu želju za odvajanjem.

"Prve ljubavi su jednostavne, ali snažne", dodaje Bennet, a psihijatrica Amy Ricke tvrdi da mozak baš takvu ljubav pamti.

Iznenadit će vas najčešći uzrok svađa u vezama: Psiholozi kažu da je češći od prevare

Iznenadit će vas najčešći uzrok svađa u vezama: Psiholozi kažu da je češći od prevare

Naime, kad se zaljubimo prvi put, niz spojeva poput dopamina, oksitocina i serotonina 'preplave' mozak. Ove hemikalije uzrokuju da se osjećamo dobro, uzrokuju euforiju.

"Upravo zato su prve ljubavi iskustva koja u mozgu ostaju potpuno svježa. Često ih je jednostavno nemoguće zaboraviti zbog toga što takva sjećanja bude u nama", objasnila je Ricke.

Osim toga, prva ljubav značajno utječe na sve naše ostale veze tvrde psiholozi. Tada prvi put učimo kako se želimo osjećati i na koji način nas neko želi. Čak i nakon prekida učimo što znači imati slomljeno srce.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da prva ljubav ne mora biti ona najbolja i najjača ljubav, piše Bustle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije