Psihologinja otkriva: Kako bajke utječu na djecu i kada je najbolje krenuti s čitanjem djetetu

0
Radiosarajevo.ba
Psihologinja otkriva: Kako bajke utječu na djecu i kada je najbolje krenuti s čitanjem djetetu
Foto: Pexel / Kako čitanje bajki utječe na djecu?

Čitanje ima iznimno važnu ulogu u formiranju dječjeg svijeta, a bajke su neizostavan dio odrastanja.

Bajke nisu samo sredstvo za zabavu; one igraju ključnu ulogu u emocionalnom, moralnom i kreativnom razvoju djeteta.

Emocionalni razvoj:

Bajke pružaju djetetu emocionalnu povezanost s likovima koji prolaze kroz izazove i prepreke. Kroz njih, djeca uče o različitim emocijama, suočavanju s problemima te razvijaju empatiju prema drugima. Poistovjećivanje s likovima u bajkama pomaže djeci da razumiju vlastite emocije i razvijaju emocionalnu inteligenciju.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Moralni razvoj:

Bajke često prenose moralne pouke i vrijednosti poput pravde, odanosti i hrabrosti. Iako bajke često prikazuju fantastične svjetove i likove, univerzalne moralne teme su jasne. Djeca kroz bajke stječu razumijevanje o tome što je ispravno, a što nije, razvijajući temelje za moralni kompas.

Kreativni razvoj:

Čitanje bajki potiče maštovitost i kreativnost djece. Kroz slikovite opise i fantastične svjetove, djeca razvijaju svoju maštu. Ova kreativna stimulacija nije samo korisna za razvoj kreativnosti već također pomaže u razvoju vokabulara i jezičnih vještina.

Evo kako ćete naučiti dijete da razvije samopoštovanje

Evo kako ćete naučiti dijete da razvije samopoštovanje

Početak čitanja:

Idealno je započeti s čitanjem priča djetetu još u najranijoj dobi, pa čak i kao bebama. Međutim, kada dijete dostigne četvrtu godinu života, počinje formirati vlastite doživljaje i možete preći na čitanje bajki. Važno je prilagoditi izbor bajki djetetovoj dobi kako bi se osiguralo da su poruke i teme prikladne.

Čitanje bajki ne samo da je izvor radosti i zabave, već je ključan element u oblikovanju cjelovite i dobro zaokružene osobnosti djeteta. Kroz čaroliju bajki, djeca ulaze u svijet mašte, uče životne lekcije i razvijaju važne emocionalne i moralne temelje, piše Kreni Zdravo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije