Psiholog upozorava: Sedam primjera lošeg ponašanja koja bi trebali čim prije ispraviti kod djece

0
Radiosarajevo.ba
Psiholog upozorava: Sedam primjera lošeg ponašanja koja bi trebali čim prije ispraviti kod djece
Foto: Pexels / Ilustracija

Loše ponašanje može se pojaviti kod djece svih dobi iz različitih razloga. Međutim, važno je na vrijeme u korijenu srezati takva ponašanja i prakticirati pozitivne strategije discipliniranja dok su djeca još mala kako bi spriječila da se ponašanje pogorša.

Ako se dijete ponaša bezobrazno, treba otkriti problem prije nego uđe u adolescenciju, jer kasnije će biti puno teže, prenosi Parents. Evo nekoliko uobičajenih ponašanja na koja treba paziti i savjeti kako ih riješiti.

Nepristojnost

UEFA | Ferencvaros je u Europskoj ligi: Velika greška golmana Manojlovića koštala Borac

UEFA | Ferencvaros je u Europskoj ligi: Velika greška golmana Manojlovića koštala Borac

Kada dijete često pokazuje nedostatak poštovanja prema roditeljima ili drugim odraslima, to može biti znak dubljeg problema. Ako s mamom ili nekim drugim odraslim osobama nepristojno razgovara, potrebno je što prije porazgovarati s njim i pokušati shvatiti zašto se tako ponaša. Umjesto da odmah prekinete takvo ponašanje, pokušajte saznati razlog njihovog nezadovoljstva. Modelirajte uljudno ponašanje u svojoj komunikaciji s djetetom, kao i s drugim ljudima u njegovoj prisutnosti, kako bi dijete moglo učiti na vašem primjeru.

Prkos

Ako dijete namjerno ignoriše vaše zahtjeve ili neće napraviti ono što ste ga zamolili, važno je odmah intervenirati. Odvedite ga, dajte mu vremena da se smiri, i objasnite mu zašto je važno slušati i poštovati druge. Omogućite mu prostor u kojem može vježbati slušanje, a ako i dalje odbija, potaknite ga da vam objasni kako se osjeća i zašto mu je teško slušati.

Misli da može imati sve

Iako je prirodno da roditelji žele svojoj djeci pružiti sve što žele, pretjerano ugađanje može imati negativne posljedice. Kako bi izbjegli razmaženost, omogućite djetetu da kroz razne zadatke ili ušteđevinu zaradi za stvari koje želi, a nisu mu nužne. Učite ih zahvalnosti i pomozite im da razviju osjećaj za pomaganje drugima.

Savjeti za roditelje: Kako pomoći djetetu da se lakše prilagodi na vrtić

Savjeti za roditelje: Kako pomoći djetetu da se lakše prilagodi na vrtić

Ispadi bijesa

Ispadi bijesa su donekle shvatljivi kod male djece, ali kada dijete od pet ili šest godina ima takve napade, važno je da već u toj dobi počne učiti kako kontrolirati frustracije. Ako dijete doživi tantrum, zamolite ga da ode na mirno mjesto dok se ne smiri. Neka djeca će trebati pomoć, a vi im možete pomoći tako što ćete ostati prisutni i biti smireni. Kada se dijete smiri, razgovarajte s njim o tome zašto takvo ponašanje nije korisno i kako može bolje postupiti u budućnosti.

Nasilje

Roditelji se često brinu da bi njihovo dijete moglo postati žrtva nasilja, ali jednako je važno paziti na znakove da dijete postaje nasilno prema drugima. Ako sumnjate ili saznate da vaše dijete zadirkuje ili zlostavlja drugu djecu, odmah razgovaraj s njim i objasni zašto je takvo ponašanje neprihvatljivo. Pokušajte shvatiti zašto se tako ponaša i naglasite koliko je važno pokazivati empatiju prema drugima.

Laganje

Sva djeca ponekad lažu. Ako primijetite da dijete često laže, odmah poduzmite korake kako bi otkrili uzrok takvog ponašanja. Objasnite mu da laganje može narušiti odnose i povjerenje te mu pomozite razumjeti važnost iskrenosti.

Razvod braka najteže pada vašim mališanima: Ove tri stvari svi roditelji moraju znati

Razvod braka najteže pada vašim mališanima: Ove tri stvari svi roditelji moraju znati

Varanje

Mlađa djeca često varaju iz želje za pobjedom, bilo da je riječ o igri ili nekoj drugoj situaciji. Međutim, starija djeca, koja bolje razumiju razliku između ispravnog i pogrešnog, mogu svjesno varati, čak i u ozbiljnijim situacijama, poput školskih testova. Razgovarajte s djetetom o tome kako varanje umanjuje njihov uspjeh i naglasite važnost poštene igre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije