Psiholog kaže da ova rečenica može uništiti i najčvršću vezu: Jeste li među onima koji je izgovaraju

0
Radiosarajevo.ba
Psiholog kaže da ova rečenica može uništiti i najčvršću vezu: Jeste li među onima koji je izgovaraju
Foto: Pexels / Svađa

Čak i u najzdravijim, najsretnijim vezama, sukobi mogu izvući iz nas ono najružnije. U tim trenucima mnogi od nas izgovore stvari koje zapravo ne misle i koje ne održavaju istinu o našim stvarnim osjećanjima, a na taj način ostavljamo svoje partnere povrijeđene.

Istovremeno, sami osećamo da nismo shvaćeni i vrlo brzo postaje jasno da svađom nismo postigli ništa. Svako je u životu ponekad doživeo takvu frustraciju, piše Huffington Post.

Često se takve neprijatne situacije razreše nakon što se partneri hladne glave izvine jedno drugome, što im omogućuje da krenu dalje. Međutim, prema jednom stručnjaku, psihologu dr. Jeffrey Bernstein, postoji jedna fraza koja je posebno štetna i mnogi se teško oporavljaju nakon što je čuju, čak i ako se nakon svađe i uobičajenog izvinjenja čini da je sve u redu.

Velike poplave pogodile europski grad: Bujica nosila automobile

Velike poplave pogodile europski grad: Bujica nosila automobile

Prema Bernštajnu, najlakši način da slomite srce svojem partneru jeste da mu kažete: "Nije me briga." Pišući za Psychology Today, psiholog je detaljnije pojasnio svoju teoriju.

"Fraza 'Nije me briga' umanjuje važnost osjećanja druge osobe i implicira da su njezini problemi ili emocije nevažni. Ako na taj način prekidate razgovor, vaš partner može doživjeti osjećaj manje vrijednosti i odvojenosti. Ali, ako to osvijestite i usvojite bolje komunikacijske navike, možete izbjeći upadanje u ovaj štetni obrazac", kaže dr. Jeffrey Bernstein.

Umjesto da uzvratite na prozivanja ovom frazom, Bernstein preporučuje da zastanete, razmislite i promislite kako možete komunicirati da biste popravili odnos s partnerom, umjesto da stvorite jaz između vas. Smiriti se u trenutku može zvučati kao pravi izazov — i to zaista jest izazov— ali ta sekunda pauze mogla bi smanjiti šansu da povrijedite svog partnera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije