Psi i mačke vrše nuždu u okolici vaše kuće? Uz pomoć ovoga biste mogli riješiti taj problem

1
Radiosarajevo.ba
Psi i mačke vrše nuždu u okolici vaše kuće? Uz pomoć ovoga biste mogli riješiti taj problem
Foto: Pexels / Ilustracija

Ponekad susjedov pas ili čak vaš vlastiti urinira ispred vaših vrata i po zidovima. S vremenom, ovo instinktivno ponašanje može postati neugodno ili čak nepodnošljivo za susjedstvo.

Iako ste ljubitelj životinja, pronaći tragove psećeg urina na zidu kuće ili ispred ulaznih vrata sve je samo ne ugodno.

Kako spriječiti psa da obavlja nuždu ispred kuće?

Moguće je napraviti prirodni repelent koji će spriječiti pse lutalice i susjedne pse da mokre ispred vrata ili vanjskih zidova vašeg doma. Naravno, ova metoda ne bi trebala utjecati na vaš odnos s ljubimcem, ako ga imate.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Pripremite prirodni repelent od bijelog sirćeta koji će držati pse podalje.

Prije nanošenja sljedećeg repelenta, očistite zahvaćeno područje sirćetom. Ovaj će sastojak eliminirati miris koji bi ponovno mogao privući pse. Zatim nabavite sljedeće sastojke:

  • 4 kašičice čaja od metvice
  • 1 šoljica alkohola
  • ½ šoljice bijelog octa
  • ½ šoljice vode

Ulijte sastojke u bocu s raspršivačem i dobro protresite. Zatim smjesu pošpricajte na područja koja posjećuju životinje. Imajte na umu da mačke i psi uglavnom koriste svoje osjetilo mirisa. Snažan miris ove mješavine sastojaka udaljit će ih od vašeg doma, a da im ne naškodi. Kako biste produžili njegovu učinkovitost, nemojte se ustručavati ponoviti ovaj postupak dva puta dnevno.

Pripremite repelent za pse s eteričnim uljem limunske trave

Zahvaljujući snažnom mirisu, ulje limunske trave djeluje kao prirodni repelent za pse. To sprečava vašeg četveronožnog prijatelja da obavlja svoje poslove u vašoj kući, ispred ulaznih vrata ili čak u vašem vrtu.

Međutim, visoka koncentracija ovog proizvoda može biti štetna za vašeg ljubimca. Zato ga je važno razrijediti prije svake upotrebe. Da biste to učinili, ulijte ekvivalent od 24 kašičice ulja limunske trave u 1 litar vode. Snažno promiješajte otopinu u bočici s raspršivačem prije nego što je poprskate na područja koja želite zaštititi, piše D&D.

Savjeti za nadolazeću sezonu: Uz ove biljke riješite se komaraca jednom zauvijek

Savjeti za nadolazeću sezonu: Uz ove biljke riješite se komaraca jednom zauvijek

Upotrijebite repelentni sprej na bazi citrusa kako biste udaljili pse

Nije tajna da psi mrze miris citrusa. Koristite kore narandže, limuna ili čak grejpa za pripremu domaćeg repelenta. U posudi pomiješajte sljedeće sastojke:

  • ½ šoljice vode
  • 2 kašike sirćeta

Zatim stavite kore u dobivenu otopinu i ostavite preko noći. Sljedeći dan procijedite smjesu kako biste napravili tekući sprej.

Zatim poprskajte repelent na mjesta na koja ne želite da vaš pas mokri. Ne ustručavajte se staviti šoljice napunjene korama citrusa u omiljena područja pasa. Njihov će ih miris dugo držati podalje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije