Prva pomoć kod ljetnih ugriza i uboda meduze, ježa ili otrovne ribe

Radiosarajevo.ba
Prva pomoć kod ljetnih ugriza i uboda meduze, ježa ili otrovne ribe
Ljeti u Jadranu vrebaju morski ježevi, vlasulje i meduze te neke ribe koje mogu izazvati ozbiljna trovanja, poput paukovki (pauk žutac, crnac, bijelac i mrkulj), škarpinki (škarpina, škrpun, crvena škrpinica...) ili raža (golub kosir, raža žutulja).

Nedavno su se u Kaštelanskom zaljevu raširile kolonije meduza. Ta želatinozna stvorenja, spadaju u red žarnjaka, a od otrovnih vrsta najpoznatiji su uhati klobuk (lat. Aurelia aurita), morska mjesečina (lat. Pelagia noctiluca) te morsko pluće (lat. Rhizostoma pulmo), kaže za 24sata.hr.  Ivana Bočina iz Nastavnog zavoda za Javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije te dodaje kako njihov ubod izaziva prodornu bol vrlo sličnu opekotini.

Meduze

Na mjestu uboda javljaju se crvenilo, otoci i plikovi. 

"Ne trljajte mjesto uboda jer se tako otrov dodatno utrljava u tkivo. Isperite ga morskom vodom. Možete ga dodatno isprati sirćetom ili alkoholom. Postoje lijekovi, kreme i masti koji smanjuju upalu i svrbež koji se ne smiju koristiti bez liječničkog nadzora. Ako je zahvaćena ruka ili noga, treba je imobilizirati", dodaje Bočina.

Na području očiju, osim lokalne upale, crvenila, otoka i suzenja, može izazvati i trajno oštećenje vida, pa ga kod uboda oka treba temeljito isprati slatkom vodom i brzo potražiti pomoć liječnika. Kod uboda meduza u područje usta vrlo rijetko može nastati stanje opće alergijske reakcije i šoka, koje se manifestira poteškoćama u disanju, općom slabosti, glavoboljom, povraćanjem, grčenjem mišića i promjenama tjelesne temperature i svijesti. Tad je zbog ozbiljnosti stanja nužno unesrećenog što prije dovesti do najbliže zdravstvene ustanove, a u međuvremenu, ako je potrebno, provesti i postupak oživljavanja.

"Potrebno je upozoriti da i mrtva meduza može opeći, pa ako je nađete na obali, ne dirajte", kaže dr. Ivana Bočina.

Vlasulje

U Jadranu su česte smeđa (lat. Anemonia sulcata) i crvena vlasulja (lat. Actinia equina), dok je rjeđa njihova najotrovnija srodnica - zelena vlasulja (lat. Actinia cari). Pri dodiru s vlasuljom osjeti se ubod poput žalca, a bol i ne mora biti jak. Nakon nekoliko minuta pojave se na koži crveni krugovi i osip, koji obično nestanu za jedan dan.

Mogu se javiti i mjehurići, a zbog svrbeža nije rijetka ni sekundarna infekcija kože. Ubod se treba isprati morskom vodom i vinskim sirćetom, a može i alkoholom. 

Morski ježevi

U rani se obično vide polomljeni djelići bodlji, a na mjestu uboda crvenilo i oteklina. Mjesto uboda treba dezinficirati alkoholom ili antiseptikom te, ako ste spretni, sterilnom iglom koja se može kupiti u apoteci i izvaditi bodlje. Zatim ranu treba zaštititi sterilnom gazom ili flasterom te mirovati, osobito ako ima puno uboda u stopalu. Ako niste sigurni u svoje hirurške sposobnosti, te ako je došlo do gnojenja rane, najbolje je javiti se liječniku.

Otrovne ribe 

U prvu skupinu otrovnih riba spadaju paukovke, zatim škarpinke i ražolike ribe. Njihov otrov je vrlo jak, osobito najmanjeg, ali najotrovnijeg pauka žutca, koji je po djelovanju sličan zmijskom. 

Ranu treba isprati, a ostatke otrovnih bodlji odmah izvaditi. Kako je otrov termolabilan, odnosno osjetljiv na povišenu temperaturu, ubodeni dio tijela treba uroniti u vruću vodu koliko možete izdržati, a da se ne opečete. Kod teških slučajeva uboda ribe pauka mogu se pojaviti vrtoglavica, opća slabost, znojenje, povišena temperatura, nesvjestica, te problemi s disanjem i radom srca.

Na mjestu ugriza murine javljaju se crvenilo, oteklina, jaki bolovi, grčevi i otežano disanje. Kako je i ovaj otrov termolabilan, mjesto ugriza je potrebno uroniti u toplu vodu. Potom je treba dezinficirati i prekriti sterilnom gazom. Ako je nemate, radije je ostavite otvorenu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije