Proteinski trik za zgušnjavanje čorbi koji košta manje od 1 KM
Kada su željele zgusnuti čorbu, varivo ili neki umak, naše mame su pravile zapršku, odnosno brašno miješale s uljem ili nekom drugom vrstom masnoće te dodavale dobivenu smjesu u jelo.
Danas postoje jednostavnije i zdravije alternative za zgušnjavanje tekućih jela na kašiku koja su prepuna bjelančevina.
Crvena leća se, pritom, nameće kao odličan izbor, piše Zadovoljna.hr.
Helez o usvojenim zakonima u RS: 'Ovo je nastavak velikosrpske agresije na BiH'
Riječ je o lagano probavljivoj mahunarki koja u 100 grama suhog ploda obuhvaća oko 330 kalorija te otprilike 24 grama bjelančevina biljnog porijekla.
Nije je potrebno namakati satima prije termičke obrade, kao što je to slučaj sa slanutkom ili grahom, a da biste je skuhali, potrebno je tek 15-ak minuta.
Isperite crvenu leću u hladnoj vodi kako biste uklonili eventualne nečistoće te je dodajte u čorbu, varivo ili neki umak 15 do 20 minuta prije kraja kuhanja.
Tokom termičke obrade leća će "popiti" dobar dio tekućine u loncu te se raspasti i tako zgusnuti jelo koje pripremate.
Ako vam se ne sviđa ljuskasta tekstura skuhane leće, uronite štapni mikser u lonac ili prebacite jelo u blender i miksajte sve dok ne dobijete kremastu i gustu tekućinu.
Upotrijebite 100 grama suhe crvene leće na 500 ml do jedan litar tekućine poput vode ili temeljca.
Količina leće će varirati ovisno o tome što sve stavljate u čorbu ili varivo i koliko želite da bude gusto.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.