Prostora nikad dosta: Organizirajte kuhinju u tren oka pomoću ovih jednostavnih trikova

0
Radiosarajevo.ba
Prostora nikad dosta: Organizirajte kuhinju u tren oka pomoću ovih jednostavnih trikova
Foto: Pexels / Kuhinja

Ako vam iz ormarića ispadaju lonci ili hrana, a iz ladica vire kutljače i pribor za jelo, možda je vrijeme da se pozabavite načinima kako uvesti red u te prostore.

U kuhinji, doduše, prostora nikad dosta, no uz male trikove možete ga stvoriti i ondje gdje niste mislili da ćete uspjeti.

Posude za hranu

Najčešće je riječ o posudama koje neuredno gomilamo po ormarićima. Za početak provjerite imate li odgovarajući poklopac za svaku posudu za hranu i odmah se riješite svih onih bez poklopca.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Odvojite poklopce od kutija i organizirajte prostor stavljajući manje kutije u veće. Iznenadit ćete se koliko prostora možete uštediti bez ikakvih finansijskih ulaganja, piše DrivenByDecor.

Ako posude za hranu držite u ladici, podijelite je na dijelove pregradama. Ako ipak imate duboke ladice, poklopce možete postaviti uspravno i uštediti još više prostora. A ako umjesto toga posude za hranu držite u ormarićima, složite ih u jedan veliki organizator s poklopcem.

Idealna za vikend: Lagana i osvježavajuća Šumska pita

Idealna za vikend: Lagana i osvježavajuća Šumska pita

Postavite spremnik za vrećice

Umjesto da plastične vrećice nakon kupnje gomilate u ormariću, na njegova vrata pričvrstite spremnik koji će pomoći u njihovom odlaganju i organiziranju te osloboditi važan prostor u unutrašnjosti ormarića.

Posuđe
Foto: Pixabay: Posuđe

Spremanje spužvice

Čisti sudoperi bez nereda motiviraju ljude da čiste kuhinju, a pritom je važno da imate spremnik za kuhinjsku spužvicu. možete je odložiti u vakuumski držač koji će omogućiti njeno brže sušenje, ili joj pronađite trajni dom u posebnom držaču pored sudopera.

Složite tave okomito

Ako u kuhinji umjesto ladica uglavnom imate ormariće, iskoristite svaki centimetar okomitog prostora pametnim trikovima. Nabavite samostalni organizator posuda ili pak razmislite o rješenju da nabavite organizator za posude koji će tave i posude držati vodoravno u ormarićima i dubokim ladicama. Slaganjem na taj način omogućujete da vam u isti prostor stane puno više predmeta.

Složite kalupe za kolače jedan u drugi

Umjesto da kalupi za kolače stoje razbacani na više mjesta, organizirajte ih i pohranite jedan u drugi štedeći prostor. Možete nabaviti i metalni držač u koji složite kalupe i tepsije okomito.

Savjet nutricioniste: Ovo je metoda koja spriječava prejedanje, ne treba vam dijeta za skidanje kila

Savjet nutricioniste: Ovo je metoda koja spriječava prejedanje, ne treba vam dijeta za skidanje kila

Organizirajte limenke

U trgovinama se može pronaći organizator za limenke u ormariću, pa je to jeftino i vrlo jednostavno rješenje koje će omogućiti da limenke uredno složite na jedno mjesto.

Ilustracija
Foto: Pixabay: Ilustracija

Boce čuvajte u stalku za novine

Ako imate višak stalaka za novine, već imate sve što je potrebno za uredno spremanje boca s vodom, a da pritom ne potrošite ni novčića! Jednostavno ih preokrenite na poleđinu i iskoristite okomiti prostor slažući boce.

Možete koristiti nekoliko pojedinačnih držača za časopise jedan pored drugog ili jedan držač od tri dijela.

Stavite kukice na vrata za boce s raspršivačem

Na unutrašnju stranu vrata kuhinjskih ormarića instalirajte samoljepive kukice na koje ćete objesiti boce s raspršivačem. Riječ je o poslu koji traje svega nekoliko minuta i ne iziskuje značajna finansijska sredstva. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije