Promjene na koži koje sugeriraju da možda imate koronavirus

0
Radiosarajevo.ba
Promjene na koži koje sugeriraju da možda imate koronavirus
Pixabay / Ilustracija

Tokom novog vala koronavirusa počeli su se javljati i neki novi simptomi bolesti. Neki od njih mogu se lako previdjeti, a mogu biti rani znak infekcije.

Virus SARS-CoV-2 može uzrokovati i promjene na koži, a više od 40% pacijenata koji su oboljeli od covida prijavilo je promjene na koži kao primarni znak zaraze. Ovih pet promjena na koži sugeriraju da možda imate covid-19.

Promjene na noktima i prstima

Promjene na prstima su oboljeli od covida i ranije prijavljivali kao jedan od simptoma, no sada su se kod nekih pacijenata počele javljati i promjene na noktima. Izražene oznake ispod noktiju mogu ukazivati da je osoba u prošlosti oboljela od covida-19.

Kako nastavljamo učiti više o simptomatskim manifestacijama virusne infekcije, novija su istraživanja ustanovila da infekcija i oporavak mogu ostaviti vidljive crte ili mrlje na noktima. Promjene boje, pojava lezije ili gruba koža mogu biti znakovi da se virus proširio i na ekstremitete.

Osobe koje su imale covid, a prijavile su promjene na prstima, izvijestile su o bolovima u prstima te promijeni boje, pri čemu su kod nekih pacijenata prsti poprimili plavičastu boju. Stres koji se javi tijekom infekcije može uzrokovati neke promjene na noktima i koži, pa čak i na kosi.

Osip i plikovi

Osip na koži može biti bolan, a javlja se obično kada se upala raširi u cijelom tijelu. Osim toga, osip kod pacijenta može izazvati i svrbež. Ovakva promjena na koži može ukazivati da se osoba zarazila koronavirusom.

Kod osoba oboljelih od covida, osip se može javiti na bilo kojem dijelu tijela – na rukama, nogama, bedru i drugdje. To se obično dogodi kada se virus proširi kroz tijelo. Ponekad se može pojaviti i mjestimična promjena boje kože do čega dolazi kada je smanjen protok kisika u tijelu.

Upala se također može pojaviti u obliku crvenkastih i ljubičastih plikova koji se mogu pojaviti oko noktiju ili prstiju. Ekcem na vratu ili prsima također mogu biti znak za zabrinutost. Treba napomenuti da se ove vrste kožnih promjena mogu pojaviti i kod osoba koje imaju blagi oblik infekcije, ali i kod asimptomatskih pacijenata.

Urtikarija

Urtikarija ili pojava lezija također mogu biti znak infekcije i pokazatelj da se covid-19 i na koži. Za razliku od drugih vrsta osipa, lezije uzrokovane covidom mogu proći same od sebe kroz nekoliko sati. Međutim, one mogu biti jako bolne i mogu uzrokovati svrbež. Studije sugeriraju da bi se ove lezije mogle pojaviti čak i kada osoba pobijedi virus.

Suhe usne

Suhe usne ili osip oko usana mogu se javiti kod osoba koje su obolje od covida-19. Mogu se pojaviti i ljuskice na usnicama, a bol se može proširiti unutar usta. Treba napomenuti da suhe usne nisu uvijek znak infekcije. Usne mogu biti suhe i ako je osoba dehidrirana i ne unosi dovoljno hrane tijekom oporavka. Liječnici također upozoravaju da bi pacijenti koji se oporavljaju od covida kod kuće trebali biti posebno oprezni ako primijete plavičaste usne i da u tom slučaju trebaju zatražiti medicinsku pomoć.

Osjetljiva koža

Ekstremna osjetljivost sve više se primjećuje kod pacijenata koji su zaraženi koronavirusom, navodi Times of India. Svrbež, osjetljivost i neugodan osjećaj mogu biti znak raširene upale u tijelu.

Neki od ovih simptoma mogu biti znak alergije ili neke druge kožne infekcije, a ne samo covida, no treba obratiti pažnju na promjene koje se javljaju u tijelu. Ako primijetite neke od ovih simptoma koji su praćeni uobičajenim simptoma covida-19, uključujući vrućicu i kašalj, trebali biste se testirati na covid i konzultirati sa svojim liječnikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije