Proljetna superhrana za svaku dijetu

Radiosarajevo.ba
Proljetna superhrana za svaku dijetu
/ Foto: Kiwi.hr / Ilustracija
Proljeće nam sa sobom donosi veliko bogatstvo voća i povrća koji su odlična superhrana. Osim što su takve namirnice odličnog okusa, mogu ojačati imunološki sistem, ojačati kosti i pridonijeti cjelokupnom zdravlju.

U nastavku pročitajte koje su to sezonske namirnice odlična superhrana u ovo doba godine. 

Zelje

Ovo lisnato povrće je odličan izvor folne kiseline, vitamina A, B6, C i E te magnezija, mangana, kalcija i kalija. Zelje je odlična superhrana bogata i željezom, zbog čega se posebno preporučuje za vegetarijance i vegane.

Kako bi iskoristili sve hranjive tvari iz zelja, najbolje ga je pripremati na pari što kraće. Od njega možete pripremiti i zeleni smoothie u kombinaciji s nekim drugim voćem i povrćem. Na taj će način zelje zadržati sva svoja hranjiva svojstva.

Vitamin C jača imunološki sistem, kalij doprinosi boljem funkcioniranju bubrega i srca, kalcij pomaže za zdrav rast kosti i zubi, a magnezij jača naše mišiće. Osim toga, vlakna koja se nalaze u zelju, pomažu u mršanju i čišćenju tijela od toksina.

Mladi luk

Luk je iznimno bogat kvercetinom – antioksidansom koji djeluje kao antihistaminik što je vrlo važno kod sezonskih alergija. Osim toga, kvercetin snižava krvni pritisak, štiti od bolesti srca...

Mladi luk sadrži alicin, hemijski spoj koji potiče sitost, pa je dobar i za dijetu.

Artičoke

Artičoke su zbog svojih ljekovitih svojstava vrlo cijenjene. Koriste se za liječenje probavnih smetnji. Također štite jetru i bubrege od toksina i infekcija.

Artičoke sadrže veliku količinu vlakana koja pomažu u radu debelog crijeva, te lutein koji djeluje kao antioksidans i štiti od starenja kože i pojave raka.

Brojne studije su potvrdile da artičoke na prirodan način smanjuju visoki holesterol, povećavaju nivo dobrog HDL holesterola i snižavaju nivo lošeg LDL kolesterola. Na taj način su velika pomoć svima onima koji se suočavaju s tim problemom.

Artičoke su vrlo popularne čak i kod ljudi koji se bore s prekomjernom težinom jer su bogate vlaknima i sadrže niske energetske vrijednosti.

Jagode

U maju su jagode jedno od omiljenih voća koje svi volimo. Odličan su izvor folne kiseline, vitamina C i fenola, koji smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka. Folna kiselina je neophodna za naše tijelo, jer njezin nedostatak dovodi do anemije i povećava vjerojatnost nastanka raka na debelom crijevu. Jagode sadrže i elaginsku kiselinu koja sprječava širenje stanica raka i smatraju se jednom od najboljih namirnica za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije