Proljeće je, a ti moraš učiti? Evo najboljih trikova

Radiosarajevo.ba
Proljeće je, a ti moraš učiti? Evo najboljih trikova
/ Ilustracija: Pixabay
Konačno lijepo vrijeme koje nas zove van i nikome nije do knjige. A kraj školske godine i ispitni rokovi bliže se vrtoglavom brzinom.

Kada usvojite neke tehnike motivacije, neće vam biti teško da učite, a još će vam ostati dovoljno vremena za relaksaciju. Pročitajte savjete koje donosi redbull.com:  

1. Zaboravi na paniku i odgađanje obaveza. Umjesto toga odradi sve na vrijeme i uberi plodove svog rada. Dok svi koji su odgađali obaveze budu u tvojoj sadašnjoj situaciji, ti ćeš uživati u dnevnom i noćnom životu svugdje osim glavom iznad knjige.

2. Za početak, ustani iz kreveta. Učenje nije stvar udobnosti već stvar volje. Nekim studentima učenje ide najbolje na neudobnoj stolici bez naslona jer im se tako ne spava, dok je za druge idealna obična radna stolica, bitno da je taman dovoljno neudobna da te ne uhvati san. Obratiš li pozornost - krevet nije u igri.

3. Osim limenke koja je već standardni must have za uspješno učenje, negdje pri ruci imaj čokoladu i grickalice kojih se možeš sjetiti. Ko kaže da učenje nije zabavno, posebno kad ti je jedna ruka na knjizi, a druga duboko u vrećici čipsa.

4. Kada dobro savladaš barem jedno poglavlje uzmi pauzu. Power nap od 10 minuta može biti ključan za uspješan nastavak učenja. Upozorenje: pripazi da se kratki odmor ne pretvori u zimski san.

5. Koristi sve memo tehnike kojih se možeš sjetiti. U omiljenu pjesmu uvrsti gradivo, okruži se posterima koji te asociraju na ono o čemu učiš, a kad uzmeš pauzu za topli obrok pojedi juhu s tjesteninom u obliku slova. To je izazov - pronaći znanje u tanjuru.

6. Iz prostorije ukloni sve stvari koje se mogu spojiti na internet.
Samo da provjerim Facebook’ rečenica je koja se često pretvori u sat vremena scrollanja po objavama ljudi koji također ne uče. Umjesto pisanja statusa da je znanje moć prihvati se učenja, a mobitel sakrij od samoga/same sebe. 

7. Kad si savladao/la cijelu knjigu ili napravio/la dobru skriptu, vrijeme je da testiraš svoje znanje. Pozovi prijatelje i zajedno komentirajte ono što mislite da ste naučili. Osim što ćeš saznati trebaš li ponoviti još neki dio, možda učvrstiš svoja znanja i samopouzdanje, a to je već 50% posla.

8. Posegni u dubinu svog uma za malo motivacije. Zamisli mjesta na koja ćeš ići jednom kad sve završi i sjeti se koliko je dobar osjećaj izaći s ispita nasmijan.

9. Zabavu prestani tražiti na društvenim mrežama, a znanje na stropovima i zidovima svoje sobe. Kreni na vrijeme!

10. Više učenja = manje mučenja!

Sretno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije