Proces uzgoja orhideja na prvu se čini komplikovanim: Uz ovu metodu to će postati užitak

0
Radiosarajevo.ba
Proces uzgoja orhideja na prvu se čini komplikovanim: Uz ovu metodu to će postati užitak
Foto: Pexels / Orhideja

Uzgoj orhideja može se činiti teškim i kompliciranim. Mnogi se ljudi također bore s njihovim razmnožavanjem.

Međutim, postoji jednostavan način da uživate u novim orhidejama bez potrebe da posjetite vrtnu trgovinu. Možete ih sami uzgojiti, piše essanews.

Obično se orhideje kupljene u cvjećarima razmnožavaju kloniranjem, što je postupak koji je nemoguće izvesti kod kuće. Stoga je vrijedno razmisliti o drugoj metodi.

Saobraćajna nesreća u centru Sarajeva: Inspekcijsko vozilo udarilo taksi, uslijedio fizički obračun

Saobraćajna nesreća u centru Sarajeva: Inspekcijsko vozilo udarilo taksi, uslijedio fizički obračun

Uzgoj biljaka iz lista je popularan, posebno kod sukulenata, ali dobro funkcionira i kod orhideja. Najvažnije je precizno odrezati dio biljke kako bi se osigurao zdrav rast nove orhideje. Svi alati koji se koriste tokom ovog procesa moraju biti sterilni kako mlade biljke ne bi bile izložene infekcijama.

Za razmnožavanje orhideje potreban vam je skalpel. Osim toga, vrijedi imati pri ruci gnojivo i aktivni ugljen za potporu razvoju korijena. Ključni korak je odvajanje lista od stabljike pomoću skalpela tako da fragment sadrži dio debla.

Sam list neće dati korijenje bez tačke rasta. Odrezani dio stabljike trebao bi se sušiti preko noći kako bi se stvorila opna, a sljedećeg jutra namočen u gnojivo za potporu korijena.

Zatim pripremite otopinu aktivnog ugljena tako da jednu tabletu otopite u pola šolje vode. Umočite list u to. Kada se pojave novi korijeni, presadite orhideju u posudu. Tek presađenu biljku zalijevajte tek nakon tri dana kako biste izbjegli previše vode, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije