Probajte američki shortcakes s prvim ovosezonskim jagodama
Pri nedavnom obilasku pijace primijetili smo kako se na klupama već mogu pronaći prve jagode pa smo sezonu odlučili otvoriti ovom jednostavnom, a efektnom slasticom.
Riječ je o američkim shortcakes ili, jednostavnije, hrskavim izvana, mekanim iznutra pecivima koja se ne dižu, a za pripremu kojih će vam trebati svega nekoliko sastojaka.
Također, s pripremom i pečenjem, ovi kolačići gotovi su u sat vremena, a dok se peku, napraviti možete i jednostavno punjenje od jagoda i tučenog slatkog vrhnja.
Mještani zabrinuti: Stijena i kamenje se ponovo odronili na putu u BiH. Saobraćaj blokiran
Poslužiti ih možete za doručak ili večeru, uz kafu ili čaj, a dobra su ideja i za uskršnji stol.
Shortcakes izgledom podsjećaju na engleske sconese, no iznutra su nešto zbijenije teksture, a kako je za pripremu potrebna veća količina maslaca, on se itekako osjeti u okusu.
Tako zapravo dobivate jednostavno, brzo i okusom bogato pecivo uz koje se baš idealno slažu laganiji dodaci poput tučenog vrhnja i jagoda, piše portal Dobra hrana.
Ljeti jagode svakako možete zamijeniti i borovnicama ili sočnim breskvama i marelicama. Također, dobro je dodati, u tijestu možete koristiti i kombinaciju kiselog i slatkog vrhnja kao što to radi ekipa s portala Bon Appetit, a dodati možete i koju žličicu ribanog limuna.
Recept za shortcakes s jagodama, uz nekoliko manjih izmjena, prenosimo s The New York Timesa.
Foto: Depozit Photo: Američki shortcakes sa jagodama
Trebat će vam:
Oko 500 g jagoda
100 g šećera
550 g brašna
3 žlice šećera za tijesto
¼ kašika soli
5 kašika praška za pecivo
285 g maslaca
720 ml slatkog vrhnja
¼ kašika ekstrakta vanilije
Priprema:
Jagode operite, očistite i prepolovite. Četvrtinu jagoda usitnite vilicom, pomiješajte s ostatkom jagoda i dodajte 100 g šećera. Pustite da stoji barem pola sata. Pećnicu zagrijte na 230 stepeni. U većoj posudi pomiješajte prosijano brašno, tri kašike šećera, sol i prašak za pecivo. Dodajte 170 g omekšalog maslaca i dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete tijesto.
Malo po malo dodajte slatko vrhnje, najviše 300 ml, no količinu možete odrediti i sami kada osjetite teksturu tijesta. Ono mora biti mekano, ali treba biti dovoljno kompaktno da ga možete oblikovati. Mijesite oko jednu minutu na dobro pobrašnjenoj podlozi, a zatim ga razvaljajte na 1,5 centimetar debljine. Tijesto možete preklopiti, a možete ga i odmah rezati na željene oblike. Ako ga preklopite i ponovno razvaljate, dobit ćete lijepo, razlistano pecivo.
Iskoristite malo maslaca kako biste premazali posudu za pečenje i posložite komadiće tijesta. Ostatak maslaca rastopite i premažite svoja peciva. Pecite ih 10 do 15 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Kada su gotovi, izvadite ih iz pećnice i rastavite svaki od njih na dva dijela, gornji i donji. Premažite unutrašnjost s još otopljenog maslaca. Slatko vrhnje koje vam je ostalo istucite u kremu, dodajte i vaniliju. Na svaku donju polovicu peciva stavite jagode i kremu i preklopite gornjim dijelom.
Poslužite odmah.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.