Probajte američki shortcakes s prvim ovosezonskim jagodama

0
Radiosarajevo.ba
Probajte američki shortcakes s prvim ovosezonskim jagodama
Foto: Depozit Photo / Američki shortcakes sa jagodama

Pri nedavnom obilasku pijace primijetili smo kako se na klupama već mogu pronaći prve jagode pa smo sezonu odlučili otvoriti ovom jednostavnom, a efektnom slasticom.

Riječ je o američkim shortcakes ili, jednostavnije, hrskavim izvana, mekanim iznutra pecivima koja se ne dižu, a za pripremu kojih će vam trebati svega nekoliko sastojaka.

Također, s pripremom i pečenjem, ovi kolačići gotovi su u sat vremena, a dok se peku, napraviti možete i jednostavno punjenje od jagoda i tučenog slatkog vrhnja.

Pljusak u Sarajevu iznenadio građane: Pogledajte prizore sa ulica glavnog grada BiH

Pljusak u Sarajevu iznenadio građane: Pogledajte prizore sa ulica glavnog grada BiH

Poslužiti ih možete za doručak ili večeru, uz kafu ili čaj, a dobra su ideja i za uskršnji stol.

Shortcakes izgledom podsjećaju na engleske sconese, no iznutra su nešto zbijenije teksture, a kako je za pripremu potrebna veća količina maslaca, on se itekako osjeti u okusu.

Tako zapravo dobivate jednostavno, brzo i okusom bogato pecivo uz koje se baš idealno slažu laganiji dodaci poput tučenog vrhnja i jagoda, piše portal Dobra hrana.

Ljeti jagode svakako možete zamijeniti i borovnicama ili sočnim breskvama i marelicama. Također, dobro je dodati, u tijestu možete koristiti i kombinaciju kiselog i slatkog vrhnja kao što to radi ekipa s portala Bon Appetit, a dodati možete i koju žličicu ribanog limuna.

Recept za shortcakes s jagodama, uz nekoliko manjih izmjena, prenosimo s The New York Timesa.

Američki shortcakes sa jagodama - undefined

Foto: Depozit Photo: Američki shortcakes sa jagodama

Trebat će vam:

Oko 500 g jagoda

100 g šećera

550 g brašna

3 žlice šećera za tijesto

¼ kašika soli

5 kašika praška za pecivo

285 g maslaca

720 ml slatkog vrhnja

¼ kašika ekstrakta vanilije

Priprema:

Jagode operite, očistite i prepolovite. Četvrtinu jagoda usitnite vilicom, pomiješajte s ostatkom jagoda i dodajte 100 g šećera. Pustite da stoji barem pola sata. Pećnicu zagrijte na 230 stepeni. U većoj posudi pomiješajte prosijano brašno, tri kašike šećera, sol i prašak za pecivo. Dodajte 170 g omekšalog maslaca i dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete tijesto.

Malo po malo dodajte slatko vrhnje, najviše 300 ml, no količinu možete odrediti i sami kada osjetite teksturu tijesta. Ono mora biti mekano, ali treba biti dovoljno kompaktno da ga možete oblikovati. Mijesite oko jednu minutu na dobro pobrašnjenoj podlozi, a zatim ga razvaljajte na 1,5 centimetar debljine. Tijesto možete preklopiti, a možete ga i odmah rezati na željene oblike. Ako ga preklopite i ponovno razvaljate, dobit ćete lijepo, razlistano pecivo.

Iskoristite malo maslaca kako biste premazali posudu za pečenje i posložite komadiće tijesta. Ostatak maslaca rastopite i premažite svoja peciva. Pecite ih 10 do 15 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Kada su gotovi, izvadite ih iz pećnice i rastavite svaki od njih na dva dijela, gornji i donji. Premažite unutrašnjost s još otopljenog maslaca. Slatko vrhnje koje vam je ostalo istucite u kremu, dodajte i vaniliju. Na svaku donju polovicu peciva stavite jagode i kremu i preklopite gornjim dijelom.

Poslužite odmah.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije