Prirodno i jeftino: Trikovi za otklanjanje podočnjaka

0
Radiosarajevo.ba
Prirodno i jeftino: Trikovi za otklanjanje podočnjaka
Foto: WebMDI / Ilustracija/Podočnjaci

Različiti su uzroci za pojavu podočnjaka i tamnih kolutova ispod očiju, a potrebna je istrajnost i nekoliko sastojaka kako biste ih uspješno otklonili. 

Manjak sna, genetika, dehidriranost kože, alergije, samo su neki od uzočnika pojave napuhanih kesica ispod očiju, a u nastavku se nalaze prirodni sastojci koji će vašem licu vratiti svješ i blistav izgled.

Bademovo ulje

Učinkovit sastojak za ublažavanje tamnih podočnjaka i vrećica ispod očiju koji licu daju umoran i tužan izgled. Bademovo ulje bogato je vitaminima E i K koji, kada rade u sinergiji, pomažu stegnuti proširene krvne žilice ispod nježne i tanke kože oko očiju. Krivac za podočnjake upravo i jesu proširene krvne žilice blizu površine kože koje joj daju tamniji izgled. Bademovo ulje ujedno njeguje kožu, djeluje antioksidativno i protuupalno, ne iritira i ne začepljuje pore i odgovara svim tipovima kože. Prije spavanja isperite područje oko očiju hladnom vodom te nježno umasirajte ulje, prenosi Gloria.hr.

Poskupljenja i dalje pod kontrolom: Pogledajte listu od 60 namirnica sa 'zaključanim cijenama'

Poskupljenja i dalje pod kontrolom: Pogledajte listu od 60 namirnica sa 'zaključanim cijenama'

Evo koji preparati 'peglaju' bore i šta morate uvrstiti u svoju beauty rutinu

Evo koji preparati 'peglaju' bore i šta morate uvrstiti u svoju beauty rutinu

Krastavice

Kriške krastavica klasična je metoda oporavljanja izgleda kože oko očiju. To je zapravo oblik hladne obloge, popularnog kućnog lijeka koji pomaže stegnuti krvne žile i držati ih skupljenima neko vrijeme. Svake hladne obloge će imati takav učinak, no krastavci su puni antioksidansa korisnih za kožu. Narežite kriške ohlađenog krastavca, položite ih na oči, lezite, opustite se, uživajte u osvježenju i pustite da obave svoje.

Čajne vrećice

Slično djeluju i ohlađene vrećice čaja. Hladnoća i antioksidansi učinit će svoje, a za oblog svakako upotrijebite čaj koji sadrži kofein, dakle, crni ili zeleni, jer kofein je dodatni sastojak koji pomaže smanjiti natečenost. Čajne vrećice dovoljno je zagrijati pet minuta u vrućoj vodi, potom ih staviti u frižider na dvadesetak minuta, da se dobro ohlade. Stavite vrećice na oči, opustite se i uživajte. Držite vrećice na očima oko pet minuta, potom isperite područje oko očiju hladnom vodom.

Kreme za područje oko očiju

Iako ne spadaju u kategoriju prirodnih sastojaka, ne treba zanemariti i kreme za područje oko očiju. Kreme pridonose boljem stanju kože, a mogu biti i vrlo učinkovite protiv podočnjaka, posebno ako sadrže sastojke kao što su kofein i vitamin K.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije