'Prirodna' sredstva za čišćenje pogoršavaju alergije

Radiosarajevo.ba
'Prirodna' sredstva za čišćenje pogoršavaju alergije
FOTO: Pixabay / Čišćenje prašine
Naučnici, koji su radili na istraživanju objavljenom u Occupational & Enviromental Medicine, su se fokusirali na enzime koji se nalaze u sredstvima za čišćenje sa modifikovanom strukturom kako bi nalikovali prirodnim mirisima.

Ovaj proces genetske modifikacije utiče na alergenske sposobnosti sredstva i čini ljude podložnijim alergijskim reakcijama.
Istraživanje je obuhvatilo osobe koje su u toku radnog vremena izložene ovakvim enzimima, piše Time.

Testirano je više od 800 radnika, a više od četvrtine ih je imalo antitjela koja su nastala kao posljedica izloženosti ovim proizvodima.

Trećina zaposlenika je razvila simptome astme ili drugih bolesti usljed izloženosti hemikalijama. Jedan od enzima - alpha amylase, se pokazao naročito problematičnim. Čak 45% radnika, koji su bili izloženi ovom enzimu, su razvili antitjela kao alergijsku reakciju.

Genetski modifikovani enzimi se danas nalaze u većini proizvoda poput sredstava za čišćenje, parfema i farmaceutskih proizvoda, te čine industriju vrijednu 10 milijardi dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije