Da li crno vino povećava protok krvi?

Radiosarajevo.ba
Da li crno vino povećava protok krvi?
Foto: Pixabay / Vino / Ilustracija
Tim istraživača na Northumbria Univerzitetu želi da ispita dejstvo resveratrola, koji se nalazi u crnom vinu, i njegov uticaj na protok krvi.

Tim vjeruje da supstanca može poboljšati mentalne funkcije tako što povećava protok krvi u mozgu, i žele da testiraju teoriju uz pomoć zdravih volontera, piše Independent.

Ranije sprovedena studija, u kojoj su učestvovali ljudi između 18 i 35 godina, pokazala je da postoji napredak u mentalnim funkcijama kod ispitanika.

Istraživači su pratili kako ispitanici izvršavaju mentalno zahtjevne zadatke. Zatim će testovima ispitati da li određene nemogućnosti izvršavanja mogu biti prevaziđene pod uticajem resveratrola.

Student doktorskih studija Tomiti Eskl kaže: "Postoje brojne prednosti crvenog grožđa. Poseban ekstrakt iz kože crvenog grožđa, resveratrol, povećava protok krvi u mozgu i povećava kognitivne funkcije."

"Većina studija je sprovedena na mladima, ali se očekuje bolje dejstvo resveratrola na starijoj populaciji, koja može da pati od prirodnog pada u pojedinim aspektima mentalnih funkcija, kao što su memorija i reakcije na godine.“

Istraživači vjeruju da će studija pokazati bolje rezultate ako bude sprovedena na starijim ispitanicima.

Univerzitet zato traži dobrovoljce, zdrave muškarce i žene između 50 i 70 godina, koji će testirati resveratrol.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije