Izliječite infekciju uha prirodnim putem za jedan dan

Radiosarajevo.ba
Izliječite infekciju uha prirodnim putem za jedan dan
Imate li problema sa upalama uha, sluhom, glavoboljama, tečnosti u uhu i spavanjem?

Ovo su sve simptomi infekcija uha koje uzrokuju bakterije i virusi, a koje su češće kod dece nego kod odraslih.

Postoje mnogi lijekovi za rješavanje ovih problema, a Healthy Living Style predstavlja najefikasnije:

Sol

Ovo je najrasprostranjeniji kućni lijek koji možete iskoristiti.

Zagrijte šoljicu soli na tavi ili u mikrotalasnoj pećnici. Stavite zagrijanu sol u krpu i zatvorite je. Dok je još topla, stavite na uho na oko 5-10 minuta. Možete ponoviti ovaj proces nekoliko puta u toku dana. Toplota izvlači tečnosti iz uha i zaustavlja oticanje i bol.

Bijeli luk

Napravlite ulje od bijelog luka tako što ćete skuhati dva čehna bijelog luka u dvije kašike susamovog ulja dok ne postanu crnkasti. Procijedite rastvor. Kada postane podnošljivo topao, stavite 2-4 kapi ovako dobijenog ulja u inficirano uho.

Možete skuhati i 2-3 čehna svježeg bijelog luka u vodi u periodu od oko 5 minuta, a zatim samljleti i dodati malo soli. Stavite dobijenu smjesu u čistu krpu i postavite na inficirano uho.

Konzumiranje 2-3 čehna bijelog luka, također, doprinosi izlječenju.

Bosiljak

Iscijedite sok iz pet svježih listova bosiljka. Tako dobijen sok stavite oko uha i gledajte da ne uđe u unutrašnjost uha.

Možete pomješati i par kapi ulja bosiljka sa jednakom količinom nekog biljnog ulja poput kokosovog. Potopite pamučnu vatu u smjesu i nježno njome pređite unutrašnjost uha duž ivice i iza uha. Ponovite ovaj proces dva puta dnevno.

Jabukovo sirće

Pomješajte dio jabukovog sirćeta sa jednakom količinom vode ili alkohola. Potopite pamučnu vatu u taj rastvor, a zatim je stavite u uho kao čepić i ostavite oko 5 minuta.

Izvadite pamučnu vatu i lezite na suprotnu stranu kako bi izašla tečnost iz uha. Koristite fen da osušite svoje uho što više možete.

Maslinovo ulje

Koristite maslinovo ulje da očistite uši kada imate previše voska u njima.

Zagrijte malo maslinovog ulja. Stavite par kapi zagrijanog ulja u inficirano uho. Vosak će zatim omekšati, a onda ga uklonite.

Topla voda

Uzmite flašu sa toplom vodom i naslonite je na uho. Možete koristiti i toplu kompresu. Potopite čistu krpu u toplu vodu, iscjedite višak vode, a zatim stavite krpu na inficirano uho. Ne ostavljajte dugo, pet minuta je sasvim dovoljno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije