Prirodan način da očistite rernu: Ne morate trošiti novac na skupa sredstva
Rerne s vremenom neizbježno skupljaju masnoću, ostatke hrane i zagorjele mrlje, ali koliko brzo se zaprljaju ovisi o tome koliko se često i na koji način koriste.
Stručnjaci obično preporučuju čišćenje svaka tri mjeseca, no McCrary priznaje da svoj uređaj čisti tek jednom godišnje. "Nije me sram priznati… čistim svoju rernu jednom godišnje. Zato kad to radim, moram se dobro potruditi jer bude stvarno prljava!", napisala je u objavi.
Za dubinsko čišćenje rerne Ashley koristi tri jednostavna sastojka koja se već nalaze u gotovo svakom domaćinstvu, deterdžent za suđe, sodu bikarbonu i bijeli ocat. U zdjeli pomiješa pola šolje deterdženta, jednu i po šolju sode bikarbone i tri četvrtine šolje octa. Kada se ocat doda, dolazi do hemijske reakcije i stvaranja pjene, pa McCrary savjetuje da se smjesa ostavi nekoliko minuta dok se ne slegne.
Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"
Smjesu zatim ravnomjerno rasporedi po unutrašnjosti rerne i ostavi da djeluje dva do tri sata. Nakon toga slijedi ribanje uz malo fizičkog truda i po potrebi prskanje vodom kako bi se omekšale tvrdokorne naslage. Na kraju, površine treba prebrisati vlažnom krpom, a zatim papirnim ubrusima kako bi se uklonili ostaci sredstva.
Mnoge osobe koje su isprobale ovaj trik tvrde da rezultati vrijede truda. Jedna korisnica Instagrama, @laurasimmons_37, napisala je u komentaru: "Upravo sam završila čišćenje rerne po tvojoj metodi! Izgleda kao nova, a bila je stvarno užasna. Ostavila sam smjesu tri sata, poprskala vodom i počela strugati, čista magija!" Ovaj jednostavan, prirodan recept pokazao se kao efikasna alternativa skupim komercijalnim sredstvima za čišćenje, piše Express.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.