Pripremite lagan iftarski obrok i ukusni desert
Muslimani u Bosni i Hercegovini sutra ulaze u posljednju desetinu svetog mjeseca.
Već 19. dan suzdržavaju se od hrane i pića skoro 18 sati dnevno što predstavlja pravo iskušenje za tijelo, naročito po vrućinama koje su zahvatile našu zemlju.
Obično vrijednim bh. domaćicama i domaćinima zafali ideja za iftarski meni, stoga vam i danas donosimo nekoliko prijedloga za večerašnju iftarsku sofru iz MiM - ramazanskog planera.
Bijela čorba
Potrebno:
- 300gr bijelog pilećeg mesa
- 1.5 l vode
- glavica crnog luka
- mrkva
- malo peršuna
- kašika vegete,so biber
- žumance
- 3 kašike pavlake
- kašika brašna
.
Priprema:
- Luk izrezati na sitno i staviti da se dinsta na ulju
- Dodati isjeckanu mrkvui piletinu koja je također isjeckana na kockice
- Dinstati sve skupa par min. pa dodati kašiku brašna
- Doliti vodu (po mogućnosti toplu), ostaviti da prokuha
- Dodati začine i so staviti lagano da se kuha 50-ak min
- Kada je supa skuhana, posebno umutiti žumance i pavlaku i dodati u supu
- Vratiti supu samo da proključa
- Servirati uz malo limuna
.
Složenac od piletine i špinata
.
Potrebno:
- crni luk,sitno nasjeckan
- 2 mrkve, sitno nasjeckane
- 2 stabljike celera, sitno nasjeckane
- so,biber
- malo origana, bosiljka
- 2 čehna b.luka
- 250ml temeljca
- šolja naribanog tvrdog sira
- 300g svježeg špinata
- šolja kuhanog pilećeg mesa,ili po želji vrsta mesa
- 2-3 kašike paradajz pirea
- pola šolje riže
- pola šolje parmezana
.
Priprema:
- U tavi na zagrijanom ulju dinstati 10-ak min. crni i b.luk, mrkvu, celer te posuti bosiljak i origano, so i biber
- Dinstano povrće prebaciti u vatrostalnu tepsiju, te dodati sve ostale sastojke osim parmezana, dobro promiješati i posuti po vrhu parmezan i kašiku putera
- Peći u zagrijanoj rerni na 190C -60min.
Desert sa malinama
- paket piškota
- 2 žumanca
- 2 kašike šećera
- 2 vanilin šećera
- 250 g krem sira
- 250 ml slatkog vrhnja za šlag
- 250 g malina
- šolja kafe, ako ne volite onda mlijeka i sl.
-d ekoracija po želji, svježe maline, rendana mliječna čokolada
.
Priprema:
- Umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom pa staviti na paru da se malo pasterizuju.
(Šerpa na šerpu sa kipućom vodom i oko 10 min. Kuhati uz miješanje)
- Ostaviti da se ohladi pa dodati krem sir te umutiti.
- Dodati slatko vrhnje pa sve izmiješati
- Piškote izlomiti pa umakati u kafu ili mlijeko
- Redati: prvo piškota, pa krem, pa nekoliko malina ,pa opet piškota i na vrhu krem
- Ohladiti i servirati
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.