Prijedlog za pravu ljetnu iftarsku sofru

H. A.
Prijedlog za pravu ljetnu iftarsku sofru
Deveti mjesec hidžretskog kalendara, ramazan, muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Ljetni post u trajanju od 18 sati pravo je iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

I danas vam donosimo prijedlog za iftar, koji predlažu iz MiM - Ramazanski planer.

Supa od tikvica

Potrebno:
-5 kom tikvica
-2 kašike vegete
-Malo sjeckanog peršuna
-1 kašika sjeckanog vlasca
-1 mala kašičica crvene mljevene paprike
-500 ml vode
-Malo crnog bibera
-1 kašičica mješavine Mediteranskog bilja
-1 l mlijeka
-Jogurt ili pavlaka po želji

Priprema:
-Tikvice oguliti,nasjeckati na kockice
-U šerpu sipati ulje ,dodati tikvce i začine
-Dinstati par min. i doliti vode
-Kuhati dok voda ne proključa,tada doliti mlijeko
-Ostaviti skupa da se krčka dok tikvica ne omekša
-Supu izblendati
-Služiti toplu uz dodatak jogurta i sjeckanog peršuna

Piletina sa senfom i lukom

Potrebno:
-500g pilećih karabataka
-2 crna luka
-2-3 kašike senfa
-200ml temeljca
-Malo ulja i sjeckanog peršuna za posip

-Priprema:
-Meso začiniti pa ga malo upržiti na na ulju s obje strane
-Luk narezati na tanke kolutove,a temeljac i senf pomiješati
-Izvaditi meso iz tave pa na preostaloj masnoći ispržiti luk
-Vratiti meso u tavu ,pa sve zaliti temeljcem i ostaviti na vatri dok ne provri
-Izručiti sve u vatrostalnu tepsiju,prekriti folijom i peći na 200C 25-30min.
-Pred kraj skinuti foliju ,te peći nepokriveno još 10-ak min.

Rolovani čupavci

Potrebno:
-3 jaja
-3 kašike šećera
-4 kašika brašna
-3 kašike ulja
-1/2 praška za pecivo

*fil
-2 jaja
-3 kašike šećera
-100 gr čokolade
-60 g putera
-60 g šećera u prahu

*umak:
-100 ml mlijeka
-60 g putera
-100 gr čokolade
-2 kašike šećera
-100 gr kokosa

Priprema:
-Uključiti rernu na 180 stepeni.
-Ulupati bjelanca pa dodati šećer i opet mutiti
-Dodati žumanca, ulje ,te sve sjediniti
-Dodati brašno i pr.za pecivo,mijeašti lopaticom
-Istresti u četvrtastu tepsiju na pek papir i peći na 200C -15-ak min.
-Za to vrijeme napraviti fil:
-Umutiti jaja sa šećerom te staviti da se fil skuha na pari.Kuhanje otprilike traje 10-ak min.
-Skloniti s vatre pa dodati izlomljenu čokoladu.Miješati dok se čokol.ne istopi
-Pečenu koru izvaditi iz rerne ,skinuti pek papir ,premazati je filom,isjeći na trake širine 5cm
-Zarolati traku dok se ne sastavi s početnim dijelom,da se dobije mali rolatić,pa izrezati nožem
-Nastaviti na isti način praviti male rolatiće dok se sve ne potroši
-Umak napraviti tako što se puter,mlijeko i šećer stavi na vatru da provri
-Skloniti s vatre i dodati izlomljenu čokoladu,miješati dok se sve ne sjedini
-Umakati svaku rolnicu u umak,te u kokos
-Ostaviti da se dobro ohladi pa servirati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije