Mirisna i tradicionalna: Napravite tarhanu za večerašnji iftar
Deveti mjesec hidžretskog kalendara, ramazan, muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.
Ljetni post u trajanju od 18 sati pravo je iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.
I danas vam donosimo prijedlog za prvi iftar, koji predlažu iz MiM - Ramazanski planer.
Tarhana supa
Potrebno:
-1 l vode
-1 srednja glavica crnog luka
-1 manja mrkva
-1 lovorov list
-2 kašike brašna
-nekoliko kašika ulja
-Pola čaše kisele tarhane ili obične
-1 žumance
- 4 kašike pavlake
-1 kašičica vegete, sol, kašičica carry, kašičica kurkume, (začini su opcionalni, koristite od onoga što imate)
Priprema:
-U šerpu staviti ulje, dodati izrezani na sitno luk,
-Dinstati nekoliko min. pa dodati brašno... miješati dok se ne sjedini
-Dodati na sitno nasjeckanu mrkvu i još malo dinstati
-Dodati začine
-Nasuti vodu, pojačati vatru da provri, pa smanjiti neka se kuha 30-ak min.
-Kad je mrkva skoro kuhana, dodati tarhanu, promiješati i pustiti dok se i ona ne skuha, a to bi bilo otprilike za 20-ak min
-Na kraju kad je sve lijepo skuhano,dodati jos umućenu pavlaku sa žumancetom
-Promiješati supu, i pustiti da vri jos 3-4 min
-Servirati toplo
Fašir loptice s đumbirom
Potrebno:
-400 gr mljevenog junećeg mesa
-1 jaje
-1/2 kašičice crvene paprike
-1/2 kašičice b. luka u prahu ( ili sitno sjeckana 2 čehna )
-So i biber
-1 mali korijen rendanog đumbira - veličine palca otprilike
-1 kašičica suhog ili svježeg peršuna
-1 ravna kašičica suhe nane
-Malo rendane limunove korice
*Za kus-kus
-Malo manje od 1/2 šoljice za kafu kus-kusa
-1 šoljica za kafu tople vode ili još bolje juneće supe- možete da koristite i kocku za supu, ako nemate domaću
-Potopiti kus-kus u vodu ili supu pa ostaviti da nabubri, popije tečnost
-Dodati meso i sve ostale sastojke,
-Promiješati pa formirati manje ćufte.Dobije ih se otprilike 17kom.
-Prebaciti u pleh s pek papirom i peći na 180C-25-30 min.
*Sos
-1 kockica (oko 40 gr.) putera + malo ulja ako je potrebno
-2 kašike brašna
-1 čaša tople vode
-1 čaša juneće supe , ili kockica
-So po ukusu
-200 g pavlake
-Otopiti puter i dodati ulje
-Dodati brašnopa malo miješati, te naliti 1 čašu juneće supe, 1 čašu tople vode,posoliti i pustiti da provri
-Dodati pavlaku i promiješati
-Ubaciti ćufte u sos, pustiti da se kuha još 5 min. te poslužiti toplo
Kremisimo kolač
Potrebno:
*bijela kora
-6 bjelanaca
-6 kašika šećera
-5 kašika kokosa
-4 kašike brašna
-1/2 praška za pecivo
*tamna kora:
-6 bjelanaca
-6 kašika šećera
-5 kašika mljevenih oraha
-3 kašike brašna
-1 kašika kakaa
-1/2 praška za pecivo
Krem:
-12 žumanaca
-10 kašika šećera
-3 kašike mlijeka
-250 gr putera
Glazura
-100 gr čokolade
-100 ml slatkog vrhnja za šlag
Priprema:
-Umutiti bjelanca pa postepeno dodavati šećer i nastaviti mućenje dok se ne dobije čvrsta pjena.
-Zatim dodati brašno, kokos i prašak za pecivo pa sjediniti sve lopaticom.
-Istresti u obložen pleh 20 x 30 cm i u prethodno zagrijanoj rerni na 180C - 15 min.
-Isti postupak je i za tamnu koru, takodjer peći na 180C- 15 min.
-Sad umutiti žumanca sa šećerom da pobijele, pa dodati mlijeko i sjediniti.
-Staviti da se kuha na pari (šerpa na šerpu sa vodom koja ključa)
-Kuhati 15 – 20 min. pa skloniti s vatre i ostaviti da se skroz ohladi.
-Staviti u frižider 30 min. da se ohladi, za to vrijeme umutiti puter pjenasto, pa mu dodati ohlađen krem, te skupa dobro izmiješati da bude svilenkasta krema
-Ohladjene kore presjeći na pola, da se dobiju 4
-Prvo kremom premazati tamnu koru, pa položiti bijelu koru, pa opet premazati kremom,redati do kraja
-Od čokolade i slatkog vrhnja napraviti ganače kremu, te premazati kolač po vrhu
-Ostaviti da stoji 10-ak min na sobnoj temp. pa staviti u frižider da se ohladi i skroz stegne krema-minimum 5-6 h
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.