Pripazite na ove detalje: 7 stvari koje štete mašini za veš

Radiosarajevo.ba
Pripazite na ove detalje: 7 stvari koje štete mašini za veš
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Mašina za pranje veša neizostavni je dio svakog domaćinstva, a koliko nam je vrijedna primijetimo kada se pokvari pa smo primorati prati veš na ruke.

Da bi se to izbjeglo, mnogo toga možemo napraviti i sami, a sve što trebamo je pripaziti na nekoliko detalja prilikom pranja.

1. Zatvarači

Metalni zatvarači na farmericama mogu naštetiti veš mašini, pa i ostatku odjeće. Mogu zaglaviti u bubnju te izgrebati unutrašnju stranu vrata mašine. Kako bi se to izbjeglo, prije pranja treba provjeriti jesu li svi zatvarači zatvoreni.

2. Grudnjaci

Iako se nerijetko preporučuje da se grudnjaci peru ručno, u stvarnosti rijetko ko od nas ima vremena za to. Zato ih obično stavljamo u mašinu s drugim rubljem, no čak i oni mogu oštetiti bubanj. Naime, žice iz grudnjaka vrlo lako mogu iskliznuti te zaglaviti u rupicama bubnja.

Zato se preporučuje da se grudnjaci, korzeti i ostalo žičano rublje stavlja u posebnu mrežastu vrećicu.

3. Kovanice

I kovanice mogu oštetiti i bubanj i staklo vrata mašine mnogo ozbiljnije nego žice iz grudnjaka i zatvarači. Zato je dobro uvijek prije pranja pogledati sve džepove.

4. Hladna voda

Preniske temperature mogu naštetiti veš mašini. Ako se već često poseže za takvim načinom pranja, preporučuje se povremeno održavanje mašine vodom na temperaturi od 90 stepeni.

To se može napraviti tako da se u praznu mašinu doda čaša sirćeta i pokrene ciklus, a to će odstraniti kamenac koji se nakupljao uslijed pranja na niskim temperaturama.

5. Mokra odjeća

Ostavljanje mokre odjeće u mašini nakon što je završio ciklus pranja ne samo da će djelovati loše na odjeću i ostaviti neugodne mirise nego se razvija i mogućnost za stvaranje plijesni unutar samog bubnja.

Zato se preporučuje izvaditi rublje odmah. 

6. Previše deterdženta

To može pogubno djelovati na samu strukturu tkanine, ali i na upravljačku ploču same mašine. Zato je dobro držati se preporuka o količini deterdženta.

7. Previše rublja

Prekomjerna količina rublja uzrokuje i prekomjerno trošenje amortizera i ležajeva mašine. Zato slijedite upute proizvođača, piše Zadovoljna

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije