Pripazite: Ako imate malu kuhinju nemojte raditi ovih pet grešaka

0
Radiosarajevo.ba
Pripazite: Ako imate malu kuhinju nemojte raditi ovih pet grešaka
Foto: Pexels / Kuhinja / Ilustracija

Male kuhinje predstavljaju veliki izazov za uređenje – potrebno je uspostaviti ravnotežu između svojih želja i osobnog stila te funkcionalnosti samog prostora.

Na neke stvari definitivno trebate pripaziti ako raspolažete malim prostorom.

Zaboravite na male podne pločice

Ljudi često misle da su male podne pločice u manjoj kuhinji najbolje rješenje jer su proporcionalne prostoriji. No to je pogrešno, ističu stručnjaci za unutarnje uređenje.

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Umjesto toga želite upotrijebiti veće podne pločice jer će one vizualno proširiti prostor. Ovaj efekt bit će još naglašeniji ako odaberete pločice u svjetlijim nijansama.

Zaboravite na veliki blagovaonski stol

U želji da što više stvari smjeste u mali prostor, neki odluče u kuhinju staviti i veliki blagovaonski stol sa stolicama. Stiskanje velikog blagovaonskog stola u mali prostor nije pametno rješenje kada uređujete malu kuhinju.

Može biti jako opasno: Ove četiri stvari nikada ne smijete držati ispod sudopera ili umivaonika

Može biti jako opasno: Ove četiri stvari nikada ne smijete držati ispod sudopera ili umivaonika

Raspolažete li s malim prostorom, preklopni blagovaonski stolovi kod koje se može spustiti dio plohe odlično su rješenje. Oni vam omogućuju vam da jedete svoje obroke u miru, ali i da ih složite i sačuvate dragocjeni podni prostor kada kuhate ili spremate.

Uz prazan zid možete postaviti i tanku ploču te staviti barske stolce te tako stvoriti mali kutak za objedovanje. Ako imate prostora za stol, uvijek je dobro odabrati modele zaobljenih linija – mekši rubovi su manje napadni u skučenom prostoru.

Zaboravite na kuhinjske ormariće samo s jednom policom

Optimizirajte prostor za odlaganje stvari kada raspolažete s malim kuhinjama. Birajte kuhinjske elemente i police u kojima možete pohraniti što je moguće više stvari. Ako je to moguće, odaberite i ormariće s kliznim vratašcima jer će one dodatno uštediti na prostoru. Dodatan prostor dobit ćete ako na zidove stavite kuke te na njih objesite tave, lonce i pribor za kuhanje.

Zaboravite na kuhinjska pomagala samo s jednom namjenom

Iako je primamljivo kupiti i isprobati najnovije kuhinjske gadgete – primjerice, rezač za kuhana jaja, isplativije je ulagati u predmete s višestrukom namjenom. Ne samo da ćete tako smanjiti gužvu u kuhinjskim ormarićima, već ćete i svoje troškove.

Kuhinja
Foto: Pexels: Kuhinja

Pripazite i na duplikate kuhinjskog pribora i pomagala u kuhinji. Pregledajte sve svoje kuhinjske stvari i reciklirajte ili donirajte sve duplikate zajedno sa predmetima koje zapravo ne koristite. Iznenadit ćete se koliko ćete dodatnog prostora i prostora za pohranu osloboditi za daljnju upotrebu.

Nemojte izbjegavati tamne boje

Uvrstilo se mišljenje kako treba izbjegavati tamne boje u malim kuhinjama jer ih mogu učiniti još skučenijima. Ako se pravilno koriste, tamne boje mogu stvoriti prostor pun topline. Stručnjaci za interijere se slažu da nije problem u tamnim bojama, već u izbjegavanju neuravnotežene i monotone palete boja. Ako upotrijebite samo jednu nijansu u kuhinji, ona će se učiniti jednodimenzionalnom i manjom nego što zapravo jest. Tamnije boje igrat će lijep kontrast svjetlijoj kuhinji ako ih decentno dozirate, piše Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije