Primijetili ste čudnu sluz u boci s octom? Evo o čemu se radi
Sirće ili ocat neizostavan su artikal koji se nalazi u svakoj kuhinji.
Osim što je jedan od najčešćih začina za salate ili kao dodatak u kuhanim jelima, sirće često koristimo i za čišćenje u domaćinstvu.
Ukoliko koristite vinski ili jabučni ocat, ponekad možete primijetiti čudnu nakupinu sluzi koja se može pojaviti u boci. Možda ste pomislili da se sirće pokvarilo i da ga treba baciti.
Naprotiv - ovo je znak da u boci imate prirodni ocat.
Sluzava nakupina zapravo je matična gljivica koja potiče fermentaciju. Tekućinu jednostavno procijedite i vratite u bocu.
Matičnu gljivicu možete dodati u prirodni sok od jabuke ili vino, te tako potaknuti novi proces fermentacije. Na ovaj način dobit ćete prirodini ocat. Što duže sluz stoji u tekućini, ocat će biti aromatičniji.
Osim toga, matične gljivice mogu se koristiti i u pravljenju kombuche - zdravog napitka na baci čaja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.