Prijedlog: Današnji iftar zasladite kadaifom
Kadaif je orijentalna poslastica, veoma omiljena u Turskoj, Izraelu, Grčkoj, ali i u BiH. Posebno se priprema tokom mjeseca ramazana, ali i za Bajram.
Postoji mnoštvo recepata za ovaj kolač rajskog ukusa a osnovne sirovine kod većine su su: sitni kadaif rezanac, pistacije, badem, orasi...
Sastojci:
1 pakovanje (500 gr) kadaif
1/2 kg pistacija
250 gr. putera
1 kg. šećera
Oko 700 ml vode, da se šećer prekrije
2 limuna
Priprema:
Otopite puter. Pola kadaifa stavite u pravouganu tepsiju i isprskajte puterom. Stavite isjeckane pistacije. Odozgo stavite drugi sloj kadaifa i pritisnite rukama i dobro nabijte. Stavite da se peče na 150 C 30 minuta.
Pripremite agdu tako što ćete skuhati šećer i vodu 10-tak minuta, stavite limun isjeckan na kružiće i ostavite ga da se ohladi.
Savjet: Prije zalivanja, treba da bude mlak kadaif, mlaka agda i zalivajte malo po malo, ne sve odjednom.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.