Preukusne i jednostavne: Domaće krofne po bakinom receptu

Radiosarajevo.ba
Preukusne i jednostavne: Domaće krofne po bakinom receptu
Foto: Pixabay / Krofne

Izmamite svojim ukućanima danas osmijeh brzo i lako!

Priprema ove verzije tradicionalne domaće poslastice ne zahtijeva isuviše vremena, a obradovaće sve članove obitelji...

Sastojci:
750 g brašna
1 dl ulja
4 kašike šećera
jaje
žumance
1/2 l mlijeka
svjež kvasac, 40 g
malo soli
prah šećer
kesica vanilin šećera
ulje za prženje

Priprema

1. Kvasac rastopite u 1 dl toplog mlijeka s malo šećera i malo brašna i pustite da naraste.

2. Dok raste, umutite jaja s ostatkom mlijeka, šećera i malo soli, dodajte narasli kvasac, pa polako dodajite brašno i ulje uz stalno mješanje pjenjačom.

3. Ostavite tijesto na toplom da dvostruko naraste pa premijesite, razvucite ga na 1 cm debljine i čašom ili modlom vadite krofne.

4. Ostavite ih oko pola sata da još narastu, a zatim pržite u vrelom ulju.

5. Gornju stranu (naraslu) stavljajte u ulje.

6. Pospite ih prah šećerom u koji je dodat vanilin šećer. Po želji, špricem nafilujte džemom ili slatkim kremom.

Prijatno i uživajte :)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije