Prestanite žvakati čačkalice: Ne izgledate cool, a štetite svojim zubima

0
Radiosarajevo.ba
Prestanite žvakati čačkalice: Ne izgledate cool, a štetite svojim zubima
Foto: Pexels / Ilustracija

Vrijeme je da kažemo ne sljedeći put kada vam ponude čačkalicu na kraju obroka.

Zamislite da ste u restoranu, opušteno se naslonili u stolici i uživate u osjećaju sitosti kada - na vaše zadovoljstvo - mala pakiranja čačkalica stignu na vaš stol kako biste se bezobzirno igrali s njima. Ako ti divni dani odlaska u restorane nisu iza vas zbog krize troškova života, trebali biste, očigledno, izbjegavati tu 'pouzdanu' čačkalicu po svaku cijenu.

Samo zato što lik Ryana Goslinga u filmu Drive nonšalantno žvaće čačkalicu, ne znači da biste trebali i vi. Budimo iskreni, nećete izgledati tako cool, a također bi moglo biti prilično loše za vaše zube.

Pred Kongresom svjedočio diplomata koji je predložen za ambasadora SAD u BiH: Spominjao i Dodika

Pred Kongresom svjedočio diplomata koji je predložen za ambasadora SAD u BiH: Spominjao i Dodika

YouTuber Zack D Films je objavio video simulaciju na svojoj stranici koja naglašava zašto 'ne biste trebali koristiti' čačkalice. Video objašnjava: "Većina ljudi koristi čačkalice kako bi izvadili hranu koja se zaglavila između zuba. Da li ih zapravo trebate koristiti?

"Pa, čačkalice mogu oštetiti vaše desni, uzrokujući krvarenje i upalu. Također mogu pucati, ostavljajući male komadiće drveta zaglavljene u vašim desnima.

"I čak i ako ne uzrokuju oštećenje, čačkalice zapravo ne čiste dobro između zuba i obično samo pomjeraju ostatke hrane dublje."

I, da kažemo, dio sa simulacijom je vrlo uvjerljiv, s ljudima koji se u velikom broju javljaju u sekciji komentara na objavi.

Jedan korisnik YouTube-a je napisao: "Ta animacija je najagresivnija upotreba čačkalice koju sam ikada vidio." "Ta krv koja izlazi iz desni imala je vlastiti otkucaj srca," dodao je drugi.

Stomatolozi upozoravaju: Evo kada je preporučljivo mijenjati četkicu za zube

Stomatolozi upozoravaju: Evo kada je preporučljivo mijenjati četkicu za zube

Treći je komentirao: "Novi strah otključan: dobijanje šprica od čačkalice. Zack nikada neće prestati da nas traumatizuje," napisao je četvrti. Međutim, peti je rekao: "Ako čačkalice koristite pravilno, one su u redu."

Upozorenje iz YouTube videa je opravdano jer zabrinutosti oko korištenja čačkalica podržava i The Dental District. Na svojoj web stranici, Dental District objašnjava da upotreba čačkalica 'nije preporučljiva iako je to drevna praksa'.

Prvo, zbog toga što su čačkalice obično drvene i 'nepravilno sterilizirane', što znači da mogu sadržavati bakterije i povećati rizik od infekcija u vašim ustima.

U skladu s YouTube videom, dodaje da su čačkalice oštre i mogu uzrokovati 'krvarenje' desni, kao i 'bol, upalu' i, pogodili ste, infekciju - kao i pomicanje 'ostatka hrane dalje unutra' te rizik od 'pucanja'.

Dodaje se da svakodnevna upotreba čačkalica može dovesti do povlačenja desni, stoga je najbolje izbjegavati ih i umjesto toga isprati zube vodom, četkati ih ili koristiti konac za zube, piše Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije