Prestanite raditi ovih pet pogreški pri kuhanju

Radiosarajevo.ba
Prestanite raditi ovih pet pogreški pri kuhanju
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Kod kuhanja postoji nekoliko trikova na koje treba obratiti pažnju kako bi jelo bilo savršeno. Ove pogreške koje mnogi ljudi rade, svakako trebate izbjegavati kod kuhanja.

Stavljati krompir u kipuću vodu

Stavljati krompir u kipuću vodu Umjesto da pričekate da voda proključa, pa tek onda stavite unutra krompir, trebate jednostavno direktno staviti krompir u hladnu vodu te zakuhati s vodom. Tako će se krompir ravnomjerno skuhati. Ako stavite krompir u kipuću vodu, postat će brzo mekan s vanjske strane, a ostat će unutra tvrd, navodi portal 24 sata.

Koristiti stari hljeb za francuski tost

Francuski tost (ili "hljeb na jajima") često se spravlja kad nam ostane starog hljeba. Tako se od ploške tvrdog, starog hljeba koja se stavlja u mješavinu jaje-brašno-mlijeko može još spraviti ukusan doručak ili desert. Naravno da to funkcionira sa starijim hljebom, ali bilo bi puno ukusnije kad bi koristila svježe ploške tosta.

Stavljati ulje u vodu za tjesteninu

Ovaj mit slijede mnogi kod kuhanja: stave malo ulja u vodu za tjesteninu kako se ova kasnije ne bi ljepila. Problem je pri tome sljedeći: nauljena tjestenina ne može nakon kuhanja dobro prihvatiti umak. Zbog toga ne smijete stavljati ulje na tjesteninu ni nakon kuhanja, nego radije stavite tjesteninu direktno u umak.

Topiti maslac u mikrovalnoj pećnici

Za kolač trebate meki maslac? Onda ga nemojte topiti u mikrovalnoj pećnici jer će maslac postati premekan, a tijesto masno. Ako nemate vremena ostaviti maslac na sobnoj temperaturi da omekša, onda uzmite maslac iz frižidera pa ga naribajte – tako ćete najbrže omekšati maslac.

Samo jednom okrenuti odrezak

Ako ljeti pečete odrezak na roštilju ili pržite komad mesa u tavi, trebaš paziti da meso okrenete više puta nego jednom. Ovaj trik pomoći će vam da se odrezak ravnomjernije isprži jer će sa svih strana dobiti jednaku količinu topline. Vrijeme prženja treba ostati isto – ali više puta okrenite meso, savjetuje portal 24 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije