Prekrivanje dječijih kolica može biti vrlo štetno za djecu

Radiosarajevo.ba
Prekrivanje dječijih kolica može biti vrlo štetno za djecu
Iako se vjeruje da su djeca na ovaj način zaštićena, pokrivanje dječijih kolica laganom tkaninom može im čak naštetiti.

Naime, stavljanjem zaštite zaustavlja se protok zraka te u kolicima može postati jako vruće čak i ako koristite lagane materijale.

U takvim uvjetima temperatura bebinog tijela može porasti čak pet puta brže nego temperatura tijela odrasle osobe zbog čega se dijete može naći u opasnosti.

"Nemojmo sada paničiti, jer je ovo tehnika koju koriste roditelji već decenijama. Dobro je zaštititi dijete, no možda ima i drugih načina", govori Wendy Sue Swanson, pedijatrica iz Seattlea.

Jedan je korištenje suncobrana koji sprečava prodiranje UV zraka i koji će stvoriti sjenu bez zaustavljanja protoka zraka. Drugi način je korištenje malog ventilatora koji se pričvrsti na bebina kolica.

Tu je još jedan razlog - a to je da ne vidite svoje dijete, tvrdi pedijatrica iz Ohioa Sarah Adams, te što se djeca zagrijavaju brže od odraslih.

"Zaustavlja se cirkulacija zraka, što utječe na disanje kod djeteta i njegovu temperaturu", dodaje Adams, no podsjeća da u karijeri nije imala mnogo slučajeva u kojem je djetetu ugroženo zdravlje zbog ovakvog događaja, piše Today.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije