Pravilno čuvanje krastavca: Metoda kojom ćete izbjeći kvarenje
Krastavci su nezaobilazan sastojak brojnih jela od sendviča, salata pa do umaka.
Međutim, uprkos svojoj svestranosti, često brzo propadnu i postanu sluzavi prije nego što ih uspijemo iskoristiti. Iako većina smatra da im je mjesto u frižideru, niske temperature zapravo mogu ubrzati njihovo kvarenje.
Stručnjaci upozoravaju da su krastavci osjetljivi na temperature ispod 10 stepeni Celzijusa, jer mogu pretrpjeti takozvanu "hladnu povredu" koja ubrzava njihovo propadanje. Marzia, kuharica i autorica kulinarskog bloga Little Spice Jar, predložila je neobičan, ali učinkovit način za čuvanje krastavaca, sve što vam treba jeste metalna kašika.
Savez kolumnista | Tomislav Marković: Ratni zločinci - najzaslužniji građani Srbije
Prema njenim riječima, krastavce treba staviti u plastičnu ili staklenu posudu s poklopcem koji dobro prijanja. U istu posudu stavlja se i metalna kašika, a zatim se sve poklopi i odloži na srednju ili gornju policu frižidera. Upravo ovaj dio frižidera održava nešto topliju temperaturu, što je idealno za očuvanje svježine krastavaca.
Metalna kašika, tvrdi Marzia, pomaže u održavanju stabilne temperature unutar posude, čime produžava svježinu krastavaca. Dodatni savjet je da u posudu stavite i papirni ubrus kako bi upio višak vlage, što dodatno sprječava nastanak sluzi i kvarenje.
Također, važno je ne skladištiti krastavce blizu paradajza ili u blizini otvora zamrzivača. Paradajz ispušta etilen, nevidljiv plin koji ubrzava sazrijevanje, ali i kvarenje povrća poput krastavaca. Pravilnim skladištenjem, krastavci mogu ostati svježi i hrskavi i do dvije sedmice duže nego inače.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.