Pravilan način za čuvanje banana: Savjet iskusnih stručnjaka
Mnogi prave čestu grešku u načinu čuvanja banana kod kuće, upozorava prehrambena stručnjakinja Ellen Christian, poznata po blogu Confessions of an Overworked Mom.
Problem je u tome što se banane često drže zajedno s drugim voćem u istoj činiji, što ubrzava njihovo kvarenje.
Banane, kao i mnoge druge voćke i povrće, otpuštaju plin etilen koji ubrzava proces zrenja. Kada se drže zajedno s drugim voćem, povećava se proizvodnja ovog plina, što uzrokuje da voće i povrće brže propada. Osim što dovodi do bacanja hrane i novca, ovaj proces tokom toplijih mjeseci može privući i voćne muhe u domaćinstvu.
Publika uživala: U Narodnom pozorištu ponovo izveden mjuzikl "Sarajevo, moje drago"
Ellen preporučuje jednostavan trik za produženje svježine banana – umotavanje peteljki u plastičnu foliju. "Banane ispuštaju etilen prvenstveno iz peteljki, a ovaj plin izaziva pojavu tamnih mrlja na kori. Ako peteljke zamotate pojedinačno u prozirnu foliju, usporit ćete otpuštanje etilena i banana će duže ostati svježa," objašnjava ona.
Za još duži rok trajanja, banane možete držati u frižideru, iako mnogi smatraju da niske temperature nisu pogodne za njih zbog tamnjenja kore. Međutim, tamnjenje je samo površinsko, dok je unutrašnjost i dalje svježa i čvrsta. "Ako vam ne smeta tamna kora, banane možete držati u frižideru, jer će to usporiti zrenje i sačuvati plod," dodaje Ellen.
Važno je napomenuti da se zelene banane ne smiju hladiti jer neće dozreti, ali kada postanu žute, kombinacija omotavanja peteljki i čuvanja u frižideru može produžiti njihovu svježinu i do dvije sedmice duže nego inače. Ovaj jednostavan način čuvanja pomoći će vam da izbjegnete bacanje hrane i uživate u ukusnim bananama duže vremena.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.