Prave prednosti ruzmarina: Ukusan i koristan u mnoge druge svrhe
Ruzmarin, biljka prepoznatljiva po svom intenzivnom mirisu i aromatičnom okusu, mnogo je više od uobičajenog začina za pečeni krompir ili piletinu. Ova ljekovita biljka krije pravo bogatstvo zdravstvenih koristi, posebno kada je riječ o zdravlju srca i cirkulacije.
Ruzmarin sadrži snažne antioksidanse poput karnozola i ruzmarinske kiseline, koji pomažu u zaštiti tijela od upalnih procesa i sprječavaju oksidaciju lošeg (LDL) holesterola – ključnog faktora u razvoju srčanih bolesti. Redovnom konzumacijom ruzmarina moguće je doprinijeti očuvanju elastičnosti krvnih sudova i smanjiti rizik od kardiovaskularnih tegoba.
U narodnoj medicini ruzmarin se od davnina koristi za podsticanje cirkulacije i ublažavanje simptoma umora. Čaj od ruzmarina djeluje okrepljujuće, posebno kod niskog pritiska i kroničnog iscrpljenja. Priprema je jednostavna: čajnu kašičicu osušenih listića prelijte s vrelom vodom, ostavite da odstoji deset minuta, i pijte jedan do dva puta dnevno.
Budva: Državljanin BiH vozio s 4,4 promila alkohola u krvi, ide u zatvor
Eterično ulje ruzmarina takođe ima važnu ulogu. Nekoliko kapi razrijeđenih baznim uljem može se umasirati u područje prsa ili potiljka kako bi se podstakao protok krvi i poboljšala opskrba organizma kisikom. Osim toga, ruzmarin kao začin daje bogat okus jelima – odličan je dodatak mesu, ribi, povrću i varivima.
Ipak, s njegovom upotrebom treba biti oprezan. Trudnicama, dojiljama, osobama koje boluju od epilepsije ili povišenog krvnog pritiska preporučuje se da se prije redovne upotrebe, posebno eteričnih ulja ili koncentrovanih pripravaka, posavjetuju s ljekarom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.