Poželjeli ste slatko pecivo - napravite "pamuk kiflice sa kokosom"
Za sve ljubitelje slatkih peciva donosimo jedan veoma interesantan recept. Riječ je o mekanim kiflicama s kokosom koje će svi obožavati.
Sastojci za tijesto:
- 350 g univerzalnog brašna
- 350 g brašna za hljeb
- 125 ml toplog kokosovog mlijeka (može i obično mlijeko)
- 10 g suvog ili 30 g svježeg kvasca
- 100 g šećera
- 175 ml jogurta ili mlaćenice
- 1 kašika vanile ili vanilla paste ili kesica vanilinog šećera
korica od 1 limuna ili nekoliko kapi prirodnog ulja od limuna - 2 cijela jaja + 1 bjelance
- 100 ml otopljene masti ili ulja
Za sirup:
Reakcija na divljački napad Lalatovića: 'Pružit ćemo svu pravnu i drugu podršku Feđi Dudiću'
- 150 g šećera
- 200 ml vode
Dodatak:
- kokos za posipanje
- 150 g omekšale masti
- 1 žumance
- 1 kašika brašna
Recept za pecivo za dobro jutro: Mekano, jednostavno, savršeno...
Priprema:
1. U toplo mlijeko staviti kvasac, oduzeti kašičicu od onih 100 g i staviti u kvasac, promješati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
2. U vanglicu prosijati obje vrste brašna, napraviti udubljenje u sredinu. U drugu činiju staviti jogurt ili mlaćenicu, jaja, šećer, vanilu, limunovu koricu i sve to izmiješati sa viljuškom. U udubljenje sipati otopljenu i prohlađenu mast, ako je nemate, koristite ulje, sipati smjesu od mlaćenice i dodati nadošli kvasac. Mikserom, s spiralnim nastavcima umjesiti dobro tijesto, mutiti ga oko desetak minuta, ako ne mutite sa mikserom, dobro umjesiti tijesto. Oblikovati tijesto u loptu, premazati vanglicu sa uljem, uvaljati tijesto svuda okolo, pokriti sa providnom folijom i ostaviti tijesto preko noći u frižider. Ujutru, izvaditi tijesto, ono je već dosta naraslo, premjesiti ga i ostaviti na toplom da još jednom naraste.
[related]https://radiosarajevo.ba/magazin/zivot-i-stil/mirisu-na-nase-djetinjstvo-napravite-kiflice-po-bakinom-receptu/484567[/related]
3. Naraslo tijesto premjesiti i podijeliti na pola (svaka polovina oko 700 g) i svaku polovinu podijeliti na sedam malih jufkica. Umutiti mast sa žumancetom i brašnom. Svaku jufkicu rastanjiti malo, premazati sa umućenom mašću (ako nemate mast, onda premazati tijesto sa omekšalim puterom) i redati ih jednu na drugu. Zadnju jufkicu ne premazujemo. Zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider da se tijesto malo odmori, a za to vrijeme vi pripremite sve od ove druge polovine što ste uradili sa prvom. Izvaditi prvi dio, a drugi dio ostaviti u frižider da se odmara dok vi pripremate kiflice.
4. Rastanjiti u što veći krug možete, premazati sa malo umućene masti i isjeći na trokute. Na svaki trougao staviti po malo džema, zaviti u kiflicu tako što ćete dio koji uvijate vući prema sebi da imate više navoja na kifli i onda se bolje listaju, i stavljati na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se tijesto podigne a za to vrijeme vi pravite kiflice od druge polovine. Trebaće vam dva pleha - dok se prva tura kiflica peče, druga tura raste.
Vikend zalogaj koji će vas oduševiti: Najmekše i najukusnije kiflice sa svježim sirom
5. Zagrijati rernu na 180 stepeni i peći ih oko 20 minuta ili dok vam ne porumene. Dok se kiflice peku, skuhati sirup. U šerpicu staviti vodu i šećer, pustiti da provri, smanjiti temperaturu na osrednju i kuhati još 5-6 minuta. Skloniti s vatre da se malo prohladi.
6. Pečene kiflice ohladite malo, svaku kiflicu provući kroz sirup, ali ne držati ih dugo, ne treba da se "napiju" sirupa i uvaljati ih u kokosovo brašno. Posložiti ih na tacnu. Ispeći i drugu turu i isto uraditi i s njima kao i s prvom, piše Coolinarika.com. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.