Recept / Poslije iftara: Zasladite se ukusnom tufahijom

19. 04. 2021. u 18:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 63

Tufahije predstavljaju omiljeni recept bosanske kuhinje, međutim treba naglasiti da nisu sve jabuke pogodan materijal za tufahiju.

U nastavku teksta pogledajte kako ih možete spremiti.

Sastojci:

8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)

200 g šećera

80 g oraha

1 bjelance

1 limun

1 Šlag hit Dolcela

1 l vode

2 Vanilin šećera Dolcela

Priprema:

Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.

Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.

Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.

Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.

Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.

Posluživanje:

Prije posluživanja na tufahije stavite kašiku šlaga.

Prijatno!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)