Poslastica primaljivog imena: Napravite Milionerov kolač

Radiosarajevo.ba
Poslastica primaljivog imena: Napravite Milionerov kolač
Foto: Screenshot / Milionerov kolač

Očigledno postoje dva načina da postanete milioner - jedan je da jedete ovaj slatkiš, a drugi - da iskušate sreću u najbližoj prodavnici igara na sreću.

Mi vam donosimo recept za Milionerov kolač, koji će vas oduševiti. Isplati se odvojiti malo vremena za njega.

Potrebno vam je: 

maslac - 170 g na sobnoj temperaturi
šećer - 50 g
vanila - 1/2 kašičice ekstrakta
brašno - 195 g
so - 1/4 kašičica

Nadjev:

karamel - 396 g (može gotovi)

Čokoladni preliv: 

čokolada - 180 g
maslac - 60 g

Priprema: 

1. Rernu zagrijati na 170-180 stepeni s ventilatorom. Pripremiti kvadratni kalup prečnika 23 cm, prekriti ga cijelog aluminijskom folijom i namazati maslacem.

2. U posudu umutiti maslac i šećer dok smjesa ne pobijeli. Dodati vanilu, brašno i sol. Dobija se mrvičasto tijesto. Tijesto staviti u tepsiju s folijom i rukama oblikovati koru. Cijelu koru izbosti viljuškom da se ne bi podigla tokom pečenja.

3. Peći na 180 stepeni 20 minuta ili dok se zidovi ne odvoje od ivice kalupa i tijesto dobije zlatnu boju. Ostaviti da se ohladi u kalupu, pa koru preliti karamelom, i poravnati. Ostaviti u frižideru 1 sat da se stegne.

4. Čokoladu rastopiti na pari i ohladiti do stanja u kome je još uvijek tečna. Preliti je preko karamela, poravnati i ponovo vratiti u frižider, da se u potpunosti stegne.

5. Kolač sijecite veoma oštrim nožem na male pravougaone komade. Čuvati ga u frižideru, gdje može da izdrži oko sedam dana, piše Bonapeti.

Uživajte u bogatom ukusu karamela i čokolade preko predivnog tijesta!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije