Poslastica indijskih svadbi: Samo vam treba 7 sastojaka za ovu neobičnu deliciju

0
Radiosarajevo.ba
Poslastica indijskih svadbi: Samo vam treba 7 sastojaka za ovu neobičnu deliciju
Foto: Hamariweb / Gajar ka Halwa

Iako se sastoji od relativno jednostavnih sastojaka, Gajar ka Halwa se zbog svog slatkog i bogatog ukusa obično jede u posebnim prilikama poput proslava rođendana, a i nezaobilazan je dio svadbenih svečanosti.

Gajar ka Halwa ili u prevodu halva od mrkve je tradiconalna indijska poslastica. Ovaj desert se priprema od narendane mrkve koje se polako kuhaju u punomasnom mlijeku i začinima, a poslužuju se sa tostiranim oraščićima i suhim grožđem.

Sastojci:

Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1

Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1

500 g mrkve

500 ml punomasnog mlijeka

125 g šećera

30 g narezanih oraha po želji (bademi, pistacije, indijski oraščići...)

2 kašičice suhog grožđa

2 kašičice putera

¼ kašičice kardamoma u prahu

Priprema:

1. Operite i ogulite mrkve i narendajte ih na sitno

2. U loncu rastopite jednu kašiku putera pa na njemu kratko prepržite oraščiće dok ne dobiju zlatnu boju.

3. Uklonite oraščiće sa strane.

4. U isti lonac dodajte mlijeko i ugrijte ga.

5. Potom dodajte izrendanu mrkvu, promiješajte sve zajedno i na laganoj temperaturi kuhajte dok ne omekšaju.

6. Ubacite šećer i dobro promješajte.

7. Začinite šargarepu s još jednom kašičicom putera i karadmomom.

8. Kuhajte sve zajedno dok mlijeko ne ispari, a smjesa ne postane kompaktna i mekana.

9. Poslužite skuhanu mrkvu sa tostiranim oraščićima i suvim grožđem, piše Noizz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije