Poslastica indijskih svadbi: Samo vam treba 7 sastojaka za ovu neobičnu deliciju
Iako se sastoji od relativno jednostavnih sastojaka, Gajar ka Halwa se zbog svog slatkog i bogatog ukusa obično jede u posebnim prilikama poput proslava rođendana, a i nezaobilazan je dio svadbenih svečanosti.
Gajar ka Halwa ili u prevodu halva od mrkve je tradiconalna indijska poslastica. Ovaj desert se priprema od narendane mrkve koje se polako kuhaju u punomasnom mlijeku i začinima, a poslužuju se sa tostiranim oraščićima i suhim grožđem.
Sastojci:
Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1
500 g mrkve
500 ml punomasnog mlijeka
125 g šećera
30 g narezanih oraha po želji (bademi, pistacije, indijski oraščići...)
2 kašičice suhog grožđa
2 kašičice putera
¼ kašičice kardamoma u prahu
Priprema:
1. Operite i ogulite mrkve i narendajte ih na sitno
2. U loncu rastopite jednu kašiku putera pa na njemu kratko prepržite oraščiće dok ne dobiju zlatnu boju.
3. Uklonite oraščiće sa strane.
4. U isti lonac dodajte mlijeko i ugrijte ga.
5. Potom dodajte izrendanu mrkvu, promiješajte sve zajedno i na laganoj temperaturi kuhajte dok ne omekšaju.
6. Ubacite šećer i dobro promješajte.
7. Začinite šargarepu s još jednom kašičicom putera i karadmomom.
8. Kuhajte sve zajedno dok mlijeko ne ispari, a smjesa ne postane kompaktna i mekana.
9. Poslužite skuhanu mrkvu sa tostiranim oraščićima i suvim grožđem, piše Noizz.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.