Pomoću ovog jednostavnog trika riješite se nadutosti tokom blagdana

2
Radiosarajevo.ba
Pomoću ovog jednostavnog trika riješite se nadutosti tokom blagdana
Foto: Pexels / Ilustracija

Vaš želudac se možda neće osjećati najbolje nakon teške hrane, otvorenog šanka na vašoj prazičnoj zabavi i svih božićnih kolačića koje ste već pojeli.

Evo kako preživjeti svoju sljedeću blagdansku gozbu - masažom trbuha. Jedan od najjednostavnijih načina za ublažavanje bolova u trbuhu, pospješivanje probave i borbu protiv nadutosti, posebno pravilno trljanje trbuha, može pomoći u raznim zdravstvenim problemima, posebno onima povezanima sa želucem, uključujući zatvor i nadutost, piše New York Post.

Ada Ooi, praktičarka TCM-a i osnivačica 001 Skincare-a objasnila je da određeni pokreti pomažu tako što "pospješuju glatko kretanje hrane i tečnosti kroz probavni trakt, jačaju probavu i apsorpciju hrane te ublažavaju uobičajene probleme poput nadutosti i probavnih smetnji". Također može dovesti do "poboljšane cirkulacije krvi, oslobađanja od nakupljenog emocionalnog stresa i poboljšanja opšteg blagostanja".

Koliko političara bi do sada trebalo biti u penziji: Najstariji ima 77 godina

Koliko političara bi do sada trebalo biti u penziji: Najstariji ima 77 godina

Dokazano je i da masaža trbuha potiče opuštanje i pomaže u regulaciji živčanog sistema. 'Parasimpatički živčani sustav se aktivira, a pritisak prema dijafragmi se smanjuje, što pomaže opuštanju mišića ramena i vrata', rekao je dr. Maximilian Schubert, medicinski direktor Mayrlifea.

Kako biste pravilno izmasirali trbuh, Ooi savjetuje da počnete od pupka laganim pritiskom "nježnim kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu pomoću dlana, krećite se u smjeru kazaljke na satu kako biste slijedili prirodni put probave" oko pet do deset minuta.

Napitak koji topi salo s trbuha, dovoljne su samo dvije kašikice dnevno

Napitak koji topi salo s trbuha, dovoljne su samo dvije kašikice dnevno

Međutim, upozorila je da biste trebali prestati ako nakon masaže osjetite bilo kakvu bol, nelagodu ili štetne učinke poput probavnih smetnji ili mučnine.

Masaže su od najveće pomoći kada se rade nekoliko minuta prije ili nakon obroka, ali se mogu raditi u bilo koje vrijeme kako bi se poboljšalo opšte blagostanje. Masaža želuca može privremeno ublažiti nelagodu, ali stručnjaci savjetuju pomoć doktora za one s problemima koji se ponavljaju i traže dugoročna rješenja, javlja Vecernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije