Pomoću ovih trikova mogli biste izravnati odjeću bez korištenja pegle

1
Radiosarajevo.ba
Pomoću ovih trikova mogli biste izravnati odjeću bez korištenja pegle
Foto: Pixabay / Ilustracija

Peglanje je prilično jednostavan zadatak, ali ga mnogi mrze kada su u pitanju kućanski poslovi. U stvari, šest od deset Britanaca (60 posto) kaže da će učiniti sve da ga izbjegnu uprkos tome što skoro svi posjeduju peglu i dasku.

Kako bi vam pomogla da se vaša odjeća ne izgužva bez strašnog peglanja, digitalna robna kuća Freemans udružila se s poduzećem za kućne usluge Fantastic Services.

Stručnjaci su otkrili nekoliko trikova koji omogućavaju smanjivanje zgužvanosti uz vrlo malo truda.

Novotel neodoljive pogodnosti za prepaid korisnike!

Novotel neodoljive pogodnosti za prepaid korisnike!

Korištenje vlažnih peškira i sušilice za veš

Kućna čistačica Mariya Gurkova otkrila je da su vlažni peškir i sušilica za veš sve što vam je potrebno kako bi zamijenili peglu.

Peškir/Ilustracija

"Stavite naborani predmet u sušilicu s vlažnim peškirom ili nekoliko kockica leda i pustite je na srednjoj temperaturi oko 15 minuta. Zbog vlažnog peškira ili kockica leda, u sušilici će nastajati para. To će pomoći ublažavanju nabora i izravnati tkaninu. Kada se osuši, odjeću odmah složite kako biste izbjegli glačanje. Također možete koristiti sušilo za kosu za uklanjanje nabora u zadnji tren. Jednostavno navlažite naborano područje odjeće vodom ili sprejem za uklanjanje nabora. Koristite najnižu postavku i zategnite tkaninu prilikom sušenja", otkrila je Mariya

Korištenje pare

Mariya također kaže da se vruća tava može koristiti za brzo peglanje odjeće.

Sve što trebate učiniti jeste napuniti tavu vodom, pustiti da se zagrije i zatim vodu izliti. Zatim dno tave možete upotrijebiti da ispeglate svoju odjeću. Ali ako tražite nešto lakše, odjeću možete objesiti u kupatilu dok uskačete pod tuš.

"Tuširanje vrućom vodom pospješit će da se odjeća obješena u kupatilu prirodno izravna jer para prodire u vlakna tkanine i opušta ih. Alternativa pari od tuširanja je kuhalo za čaj: prokuhajte vodu i objesite odjeću metar od pare. Odvlaživači također mogu indirektno smanjiti nabore na odjeći jer uklanjaju višak vlage iz zraka. Međutim, para je učinkovitija.

Peglanje / Ilustracija

Proces sušenja nakon pranja odjeće također se može potpomognuti ventilatorima za smanjenje nabora jer potiču protok zraka u odjeći, pomažući joj da se brzo i ravnomjerno osuši", otkrila je Mariya.

A kako bi njeni savjeti djelovali još učinkovitije, Mariya preporučuje upotrebu svog domaćeg spreja protiv nabora od octa i vode.

"Korištenje spreja protiv nabora u kombinaciji s ovim drugim tehnikama može dodatno opustiti tkaninu", otkriva Mariya, javlja Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije