Godinama jela vlastitu kosu, iz želuca joj izvadili neobičnu masu

0
Radiosarajevo.ba
Godinama jela vlastitu kosu, iz želuca joj izvadili neobičnu masu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Stručni medicinski časopis, British Medical Journal, objavio je izvještaj o nedavno slučaju s odjela hitne pomoći.

Naime, nepoznata djevojka dva puta je pala u nesvijest, pa je hitno prevezena u bolnicu. Lijekari su prvo napravili pretrage glave, ali s obzirom na to da nije bilo nikakvih povreda, pregledali su i druge dijelove tijela te otkrili nekakvu masu u želucu.

Djevojka je otkrila da već nekoliko mjeseci osjeća bolove u trbuhu, a da je trenutno stanje najgore. Nije dugo trebalo da liječnici saznaju od čega pati. Naime, već tri godine ona svakodnevno jede vlastitu kosu. Stručno, ovo se naziva trihotilomanija - poremećaj čupanja kose i trihofagija - kompulzivno jedenje kose.

"Oba su stanja povezana s tjeskobom", napominje se u izvještaju

Nakon obavljenog CT-a, vidjeli su da ima veliku masu koja je poprimila oblik želuca, a bila je u potpunosti načinjena od dlake. 

Masa izvađena iz djevojke  - undefined

Foto: British Medical Journal: Masa izvađena iz djevojke

U izvještaju stoji da je kosa otporna na probavne enzime i da zbog svilenkaste teksture na nju ne utječu normalne kontrakcije želuca, pa se ne može probaviti već će se samo "zaglaviti", zalijepiti i stvoriti masu.

Sindrom od kojeg djevojka pati naziva se još i "sindrom Matovilke". Ljekari su to riješili hitnom laparoskopskom operacijom, a osim mase kose dugačke gotovo 48 centimetara, pronašli su i puno gnoja. Dobila je i intravenske antibiotike za abdominalnu sepsu.

Sindrom Matovilke izraz je koji se koristi za opisivanje čvrste mase neprobavljivog materijala koja nastaje u želucu. Većinu vremena to se događa kod djece, masa se obično pravi od progutane kose s glave, lutki ili četkica. Prema britanskoj Nacionalnoj organizaciji za rijetke bolesti, do 3% populacije doživjet će ovaj poremećaj za koji je uzrok još uvijek nepoznat, ali se opisuje kao opsesivno-kompulzivni poremećaj. Iako je rijedak, sindrom Matovilke može biti smrtonosan.

Kako prenosi Health, djevojka se sada odjeća dobro. Primljena je na odjel intenzivne njege i provedena je psihijatrijska procjena. Sedam dana nakon operacije otpuštena je kući.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije