Podijelila trik kako se riješiti masnoće bez izljevanja u sudoper i zapalila internet

0
Radiosarajevo.ba
Podijelila trik kako se riješiti masnoće bez izljevanja u sudoper i zapalila internet
Pixabay / ilustracija

Izlijevanje ulja za jelo i masti u sudoper može predstavljati problem jer će neminovno rezultirati začepljenim sudoperom, jer se masnoća stvrdne u cijevi i pokupi na sebe druge prehrambene proizvode, što uzrokuje začepljenje.

Morat ćeš se namučiti da odčepiš odvod ili moraš odvojiti određenu svotu novaca da ga neko drugi popravi umjesto tebe. Štaviše, nakupljanje masnoće u kanalizacijskom sistemu može uzrokovati veliki problem za okoliš u cjelini.

Bacanje vruće masti u smeće također nije idealno jer postoji šansa da bi se mogla rastopiti te proći ravno kroz vreću za smeće.

Srećom, jedna je žena otkrila pametan trik kako se riješiti vruće masnoće bez prolijevanja ijedne kapi u odvod i bez stvaranja nereda u kanti za smeće. Nakon što je podijelila svoj trik na Facebooku, vlasnica butika Beyond the Hem sa sjedištem u SAD-u napisala je: „Danas sam naučila nešto sjajno. Trebaš izliti vruću masnoću?“

“Preklopi komad aluminijske folije i oblikuj ga tako da zatvori odvod sudopera. Ulij vruću mast i pusti da se potpuno ohladi. Onda jednostavno uzmi i baci!"

Također je objavila dvije slike na kojima se vidi folija prije nego što je ulila masnoću i nakon što se ona stvrdnula, što olakšava zatvaranje folije i bacanje. Nije iznenađujuće što je njen jednostavan trik brzo postao viralan, prikupivši 253.000 dijeljenja i više od 40.000 komentara korisnika impresioniranih tom idejom. Drugi su dijelili ideje o tome kako su zaobišli problem zbrinjavanja masti, a mnogi su predložili ulijevanje masti u posudu, zatim puštanje da se nakupi i bacanje kad je puna.

Prema Naomi Wright iz Lanes for Drains and Unblocktober, izlijevanje masti u sudoper je jedan od vodećih uzroka stvaranja masnih nakupina i začepljenja odvoda, što može dovesti do poplave i oštećenja nekretnina i kanalizacije. Problem je u tome što se, kad se izlije u odvod, mast brzo pretvori iz tekućine u čvrstu supstancu pa blokira protok vode u kombinaciji s drugim predmetima koji se bacaju u sudoper, a ne bi trebali - poput mrvica hrane.

Wright ima još nekoliko prijedloga kako sigurno zbrinuti masnoću.

"Najjednostavniji način sprječavanja začepljenja zbog masnoće jest osigurati da se tanjiri, tave i posuđe očiste od čvrstih ostataka hrane prije pranja", sugerira.

“Budi disciplinirana te baci i najmanji otpadak u kantu i pobrini se da obrišeš predmete kako bi obrisala ulje i mast prije nego što ih staviš pod slavinu.

"Strugači za hranu posebno su korisni za uklanjanje i najmanjih čestica masti, dok također preporučujemo upotrebu cjedila za sudopere kako bi uhvatila sve veće dijelove hrane koji također mogu pridonijeti stvaranju masnih naslaga."

Mark Quinn, izvršni direktor ekološki prihvatljive marke za čišćenje OzKleen predlaže držanje „masne zamke“ ili posude u kuhinji za prikupljanje otpadnih masnoća i ulja.

"Ulje za kuhanje također možeš pomiješati s upijajućim materijalom kao što je pijesak od mačaka ili talog kafe, a zatim ga baciti u kantu", dodaje.

Vrijedno je napomenuti da, premda trik s aluminijskom folijom rješava jedan problem, takozvani staniol nije nužno ekološki najprihvatljiviji proizvod za upotrebu. To je zato što - premda se aluminijska folija tehnički može reciklirati - mora biti čista, tj. bez ostataka hrane ili masti kako bi se zapravo mogla reciklirati. Quinn predlaže struganje masnoće koja se ohladila u novine. Ili bi vrijedilo upotrijebiti aluminijsku foliju kako bi uhvatila masnoću, ali zatim je sastružeš u kantu za smeće nakon što se stvrdne. Tada možeš ponovno upotrijebiti isti staniol za sljedeću seriju masti za bacanje.

Jednostavno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije