Po ovome se pravi med razlikuje od lažnog: Pčelari otkrili kako prepoznati vještački šećerni sirup

1
Radiosarajevo.ba
Po ovome se pravi med razlikuje od lažnog: Pčelari otkrili kako prepoznati vještački šećerni sirup
Foto: Pexels / Ilustracija

Lažni med prepun šećera i vještačkih mirisa preplavio je tržište, a kako da prepoznamo koji je onaj pravi, najbolje znaju oni koji se bave proizvodnjom istog - pčelari.

Oni otkrivaju nekoliko trikova kako da razlikujete prirodni med od vještačkog šećernog sirupa punog kineskog mirisa bagrema i livade. 

Kristalizacija

Med ima potpuno prirodnu osobinu da se kristalizuje kada duže stoji. Koliko će mu vremena biti potrebno za kristalizaciju zavisi od vrste. Najbrže se kristalizira livadski med, bagremov nešto sporije, dok falsifikat ostaje tečan bez obzira gde i koliko dugo stoji.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Med na hljebu

Namažite med na suhi hljeb i posmatrajte. Ukoliko je med pravi, brzo će se na hljebu stvoriti korica od meda, dok će lažni med samo navlažiti hljeb zato što sadrži dosta vode.

Mjehur u tegli

Kada ste u supermarketu, možete jednostavno okrenuti teglu meda naopako. Ukoliko je u pitanju prirodni med pojavit će se mjehur kruškastog oblika koji će se podizati sa vrha ka dnu tegle. Ukoliko ga nema, u pitanju je falsifikat.

Napitak od samo 2 sastojka tjera prehladu: Jača imunitet, ublažava kašalj i čisti sinuse

Napitak od samo 2 sastojka tjera prehladu: Jača imunitet, ublažava kašalj i čisti sinuse

Med u vodi

Kašiku meda sipajte u čašu obične vode. Ukoliko je pravi, med će ostati zalijepljen za kašiku i razvlačit će se do dna čaše. Lažni med će početi brzo da se otapa u vodi.

Test s mravima

Manju količinu meda stavite u blizini mrava. Ako navale na njega to je znak da je med prepun šećera. Ovi insekti ne diraju pravi med. Pčele u prirodi prave košnicu na drvetu i oblažu je medom kako bi se zaštitile od najezde insekata kao što su mravi.

Zagrijavanje u mikrovalnoj

Kašiku meda stavite u posudu i zagrijte na visokoj temperaturi u mikrovalnoj. Pravi med će se karamelizovati, dok će lažni postati pjenast i prepun mehurića.

Test sa papirnim ubrusom

Manju količinu meda stavite na papirnu maramicu ili papirni ubrus. Pravi med će se dugo zadržati na površini i teško će proći kroz maramicu, dok je lažni prepun šećerne vodice i papir ga upija bez problema, piše Lepa&Srećna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije