Pet znakova koji mogu ukazivati da imate žučne kamence: Jedan se javlja odmah nakon jela

0
Radiosarajevo.ba
Pet znakova koji mogu ukazivati da imate žučne kamence: Jedan se javlja odmah nakon jela
Foto: Pexels / Ilustracija

Žučni kamenci su otvrdnule nakupine kalcija i holesterola koje mogu biti veličine od zrnca pijeska do loptice za golf.

Oni koji su nedavno bili na operaciji mršavljenja, poput ugradnje želučane premosnice, te oni na niskokaloričnoj dijeti za mršavljenje imaju povećani rizik za žučne kamence. Žene imaju dvostruko veći rizik od muškaraca. Ostali faktori rizika uključuju dob (iznad 40 godina), uzimanje kontracepcijskih pilula, porodičnu historiju žučnih kamenaca te određena zdravstvena stanja poput pretilosti, dijabetesa i ciroze.

Više od 80 posto ljudi sa žučnim kamencima nema simptome, ali ako kamenci blokiraju protok žuči u tanko crijevo, mogu uzrokovati bolove u žučnom mjehuru nakon jela, ali i druge simptome.

Tokom 30. Sarajevo Film Festivala izrečene kazne u iznosu od 264.000 KM

Tokom 30. Sarajevo Film Festivala izrečene kazne u iznosu od 264.000 KM

Bol u trbuhu

Žučni kamenci uzrokuju grč žučnog mjehura ako zapnu putujući u gornje tanko crijevo. Najčešće se to osjeti kao oštra bol u gornjoj desnoj strani trbuha koja može potrajati pola sata ili duže i često ne reaguje na lijekove protiv bolova. Žučni mjehur aktivira se kada jedemo masnu hranu te se bolovi često javljaju nakon jela, obično navečer ili noću.

Mučnina i povraćanje

Uobičajeni simptom je i intenzivna mučnina koja može dovesti do povraćanja. Česta je nakon jela i može biti znak težih komplikacija kao što su upala slijepog crijeva i infekcija. Mučnina i povraćanje mogu potrajati nekoliko sati.

Znate li da luk može škoditi vašem zdravlju? Evo na šta biste trebali obratiti pažnju

Znate li da luk može škoditi vašem zdravlju? Evo na šta biste trebali obratiti pažnju

Groznica

Napadi mučnine može pratiti blaža groznica, što ukazuje na infekciju ili upalu žučnog mjehura. Jača groznica ukazuje na teže stanje.

Žutica

Osim žučnih kamenaca, žutica može biti znak i drugih problema s jetrom. To mogu ciroza ili hepatitis.

Nagli gubitak težine

Pretilost povećava rizik od stvaranja žučnih kamenaca, a brzo mršavljenje može ga dodatno povećati. Dok naglo gubite težinu jetra, naime, proizvodi žuč s visokim sadržajem holesterola, a to može potaknuti razvoj žučnih kamenaca, piše Živim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije